Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar, haftanın ilk işlem gününe siyasi gerilimlerin etkisiyle başladı. Bahreyn ve Libya'ya dair kaygılar, piyasalardaki tansiyonu artırdı. Ülkelerde yaşanan gerginlikler, emtia fiyatlarının tırmanmasına neden oldu.

Avrupa Borsalarındaysa satış eğilimi hakim. 3 haftalık rallinin ardından birçok Avrupa borsası geriledi. Bugün ABD piyasaları tatil nedeniyle işlem yapmıyor.

"Politik haberlerin takip edildiği bir hafta olacak"

Londra'daki Toronto Dominion'da trader olan Süha Yaygın Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, hafta boyunca ABD'den gelecek veri olmaması nedeniyle, sakin bir hafta yaşanacağını belirtti. Avrupa'yla ilgili çeşitli veriler beklendiğini dile getiren Yaygın, "Büyük ihtimalle sakin, politik haberleri takip ettiğimiz bir hafta olacak" diye konuştu.

"Olaylar, diğer ülkelere sıçrarsa, hisse senedi piyasalarında sert yansımalar olabilir"
 
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, Bloomberg HT'ye Arap isyanları nedeniyle petrol fiyatlarının ciddi ralliye başlayadığını belirtti. Manukyan, "Özellikle Libya gibi hem stok hem üretim bazında önemli bir petrol ülkesinde bunların olmasının petrol üzerinde yansımaları oluyor" dedi.

Olayların Suudi Arabistan gibi petrol üreticisi ülkelere sıçrarsa fiyatlamaların sadece petrol üzerinde sınırlı kalmayacağnı ve hisse senedi piyasalarında çok sert yansımaları olacağını vurgulayan Manukyan, "Ancak şu ana kadar baktığımızda bölge hisse senedi piyasaları hariç global hisse senetleri üzeride yoğun satış baskısı olmadığını görüyoruz" diye konuştu.

Yurtiçinde Dolar/TL 1.5833 seviyesinde seyir izlerken, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi % 8.36'ya yükseldi. İMKB 100 endeksi ise yüzde 0.92'lik gerilemeyle 65,000 seviyesinde seyrini sürdürüyor.

Günün ikinci yarısında kapasite kullanım oranının açıklanması bekleniyor.