Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

LONDRA (A.A) - 21.02.2011 - Aslı Aral - Mey İçki'yi satın alan Diageo'nun Avrupa Başkanı Andrew Morgan, ''Bu alımın, Diageo'ya gelişmekte olan, heyecan verici ve dinamik bir pazarda, orta sınıfa ulaşma fırsatı sağlayacağını'' söyledi.

Mey İçki'yi, Texas Pasific Group ve Actera'dan 3,3 milyar lira işletme değeriyle satın alma konusunda mutabakata varan Diageo'nun Avrupa Başkanı Morgan, A.A'ya açıklamalarda bulundu.

''Türkiye, Avrupa'daki büyümenin etkin gücü'' diyen Morgan, küresel iş ölçeğinin Türk pazarına girmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin büyümesiyle ve demografik verileriyle olumlu yönde seyrettiğine ve bundan fayda sağladığına dikkati çeken Andrew Morgan, ''72 milyon nüfuslu Türkiye'de artan gelirli, yerel ve uluslararası içki markalarına para harcayan önemli bir gelişmekte olan orta sınıf olduğunu'' belirtti.

Mey İçki'nin pazarda önemli bir pozisyonu olduğunu, rakıdan votkaya, şaraptan liköre kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunduğunu söyleyen Morgan, ''Bu durum, Diageo'ya gelişmekte olan, heyecan verici bir pazarda, orta sınıfa ulaşma fırsatı sağlayacaktır'' dedi.



-''TÜRKİYE'NİN MEY İÇKİ'Sİ, İRLANDA'NIN GUINESS'İ''-



Türkiye'de Mey İçki'nin, İrlanda'daki ''Guiness'' gibi prestijli ve simgeleşmiş bir marka olduğunu söyleyen Morgan, ''Mey İçki'yi satın almak büyük bir iş ve gelecek potansiyelinin olduğuna inanıyoruz. Bu alım bize dinamik bir pazarda varolmamızı sağlayacaktır'' diye konuştu.

Gelişmekte olan pazarlara ve bu pazarların sağladığı fırsatlara Diageo'nun ilgisinden de bahseden Morgan, şirketin son dönemde Vietnam, Çin ve Tanzanya gibi ülkelerin pazarlarına yöneldiğine dikkati çekti. Türkiye'deki gibi ''gelişmekte olan orta sınıfa ve canlı ekonomilere sahip ülkelerin'' Diageo için önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Andrew Morgan, Türkiye'de başka markaları satın almaya ilişkin herhangi bir planlarının olup olmadığı sorusuna ise, ''Heyecan verici bir pazarda pozisyonumuzu değiştirecek bu alımı tamamlamaya odaklandık. Diğer büyük yatırımcıların çizgisinde, Türkiye'deki uygun ve olumlu yatırım ortamında güvenimiz tam'' yanıtını verdi.

Diageo'nun Avrupa Başkanı Andrew Morgan, Mey İçki'yi satın alma işleminin 2011 yılının ikinci yarısında tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İngiliz sermayeli ve dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi konumunda bulunan Diageo, seçkin alkollü içecek, bira ve şarap markalarından oluşan koleksiyonuyla dünyanın önde gelen yüksek kaliteli içecek üreticilerinden biri konumunda buluyor.

Başlıca markaları Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Windsor, Buchanan's ve Bushmills viskileri, Smirnoff, Ciroc ve Ketel One votkaları, Baileys, Captain Morgan, Jose Cuervo, Tanqueray ve Guinness'tir.

Diageo, ürünleri tüm dünyada 180'in üzerinde ülkede satılırken, şirket hisseleri New York ve Londra Borsalarında işlem görüyor.