Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, Ortadoğu'daki siyasi gerginlikler ve hızlanan enflasyonun altın talebini artıracağı beklentisi ile ons başına 1,400 dolar seviyesini aştı. Altın, böylelikle, son yedi haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Saif al İslam Kaddafi, protestoculara diyalog sürecine katılmaları çağrısında bulundu, aksi halde, yüzbinlerce insanın ölümüne yol açabilecek bir iç savaşın çıkabileceğini kaydetti. Çin Merkez Bankası, bu ayın başlarında faizleri yükselttikten sonra, enflasyonu durdurma yolunda 18 Şubat'ta attığı son adımda, 24 Şubat'tan geçerli olmak üzere, zorunlu karşılıklar faizini 50 baz puan artırdı.

Londra'daki TheBullionDesk.com'ın analisti james Moore, "Ortadoğu'daki karışıklıklarla birlikte enflasyon endişeleri, özellikle altın ve gümüş gibi değerli metaller için olumlu fiyat ortamı yaratmaya devam ediyor" dedi.

Spot altın fiyatları, gün içinde 14.22 dolar ya da yüzde 1 yükselişle ons başına ,403.75 dolara kadar çıktı. Altın Londra saati ile 11:52'de ons başına 1,402.80 dolar seviyesinde seyrediyordu. Altın fiyatları, bugünkü yükselişle birlikte, altı gün üst üste yükseliş gösterdi ve Ağustos ayından bu yana en uzun süreli yükselişini gerçekleştirmiş oldu. Nisan vadeli altın kontratı ise New York'ta Comex piyasada, yüzde 1.1 yükselişle ons başına 1,403.30 dolara çıktı.

Spot gümüş fiyatları yüzde 2.7 yükselerek ons başına 33.5175 dolara çıktı ve Mart 1980'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın bu sabah, bazı madencilik şirketlerinin ürün satmak için kullandıkları  Londra fixinginde ons başına 1,399.50 dolara çıktı. Londra fixingi cuma günü ons başına 1,383.50 dolar seviyesindeydi.