Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Şu an Borsaya açık 4 şirket barındıran İMKB endeksi bu konuda Avrupa’nın da öncü borsalarından olma özelliğini taşıyor. Borsaya açık olan şirketlerin gözüken ortak özellikleri ise piyasa üstü getirileri ve bunun yanında hayli oynak olmaları. Bir gün en çok yükselenler tarafında olan şirket hisselerini ertesi gün ya da hafta en çok düşenler tarafında görmek mümkün.

17 Şubat Perşembe gününe kadar sene başından bu yana getirisi % 45 olan Beşiktaş hisseleri, bugün itibariyle getirilerini % 11.5’e indirmiş durumda. Geçen sene borsayı genel olarak yenen sportif hisselerin performansları bu yıl da genel olarak bileşik endeksin hayli üstünde. Sene başından bu yana bakıldığında % 1 eksi getiri yapan borsaya göre hisseler yine de öndeler. Grafikten de görülebileceği gibi getiride FENER hisseleri % 58.4 ile en önde. Ardından gelen ise % 17’lik kazançla TSPOR hisseleri ve onu takip eden BJKAS’nin getirisi % 11.5 düzeyinde. Son sırada ise - % 11.5 seviyesindeki götürüsüyle GSRAY geliyor. Grafikte de şirket hisselerin hayli hareketli olduğu görülüyor.


 
Diğer analiz ise hayli ilginç. 2006 yılının kapanışından 2010 yılının kapanışına kadar bir dönem ele alındığında İMKB 100 endeksi içinde en yüksek getiri sağlayan 10 şirket arasında 3 spor kulübü hissesini bulmak mümkün. İlk sırada % 391.48’lik getirisiyle Galatasaray hisseleri gelirken, ikinci sırada % 352 prim yapan Trabzonspor geliyor. Son olarak da % 299.64 seviyesindeki kazancıyla Beşiktaş hisselerini not ediyoruz. En çok getiri sağlayan hisseler içinde 3 hisseyle gübre sektörü de dikkat çekiyor.

Gökhan Şen

Bloomberg Araştırma Bölümü