Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ortadoğu'da artan tansiyon nedeniyle petrol iki yılın zirvesine tırmandı ve altının onsu da 1,400 dolar seviyesini geçerek üst üste 6 günlük rallli gerçekleştirdi. Eni SpA öncülüğünde şirketlerin Libya operasyonlarının gerileyeceği endişesiyle hisseler bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Brent petrol yüzde 2.5 kadar tırmanırken New York saati ile 10.40'da değeri yüzde 2.4 yükseldi. Altın ise yüzde 1.1 yükselirken gümüş de yüzde 3.4 sıçradı. eni'nin temmuz 2009'daki kapanış seviyesinden beri en çok düşmesiyle Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 değer kaybetti. Standard & Poor’s 500 Endeks vadelileri yüzde 0.8 değer kaybetti. S&P kredi notunu düşürdükten sonra Bahreyn'in 2020 getirili tahvilleri ise 10. gününde de yükseldi. Yeni Zelanda doları ise tüm diğer majör para birimleri karşısında güçlendi. ABD piyasaları ise Başkanlık Günü nedeniyle tatildi.

Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da başlayan gösterilerin sıçramasıyla Libya güvenlik güçleri hükümet aleyhtarı göstericilere saldırdırdılar.  Çin otoriteleri ise protestolarla ilgili haberlerin yayınına yasak getirdi.