Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Satışlarının yüzde 38'ini Ortadoğu'da gerçekleştiren Hyundai Engineering&Construction Co. yüzde 8.4 değer kaybetti. Gelirinin neredeyse yarısını Ortadoğu'dan sağlayan Chiyoda Corp. yüzde 3.9 düştü. Air China Ltd. ve Singapore Airlines Ltd., vadeli petrol kontratlarının Londra'da 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 2.5 oranında geriledi.

Dünya için en büyük riskin petrol fiyatları olduğunu belirten HSBC'nin stratejistlerinden Arjuna Mahendran, "eğer petrolün varili önümüzdeki 3 ay içerisinde 120 doları bulursa, bu, ABD'li tüketicilere vergi olarak yansır ve geçtiğimiz sene gördüğümüz ekonomik toparlanmayı yavaşlatır" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.8 kayıpla 137.16 puana gerileyerek, 20 Ocak'tan bu yana en kötü performansına yöneldi. ABD'den geşen veriler ve şirket kazançlarındaki artışla yükselişe geçen endeks, 3 Aralık'ta sona eren dönemden bu yana geçtiğimiz hafta en büyük değerlenmesini kaydetmişti.

Japon Nikkei 225 Endeksi, Moody's'in ülkenin görünümünü durağan'dan negatif'e indirmesinin ardından yüzde 1.7 geriledi. Çin'in Şangay Bileşik Endeksi yüzde 2; Hong Kong'un Hang Seng Endeksi ise yüzde 1.9 değer kaybetti.

Yeni Zelanda'daki NZX 50 Endeksi, ülkede Christchurch'u vuran 6.3 şiddetindeki depremin ardından yüzde 1.7 oranında geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.4, Tayvan'daki taiex Endeksi ise yüzde 1.7 düşüş kaydetti.