Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın eski üst düzey Döviz yetkililerinden Eisuke Sakakibara, ABD ekonomisinin yapısal zayıflığından dolayı, Japon yeninin dolar karşısında, 2. Dünya Savaşı sonrası en yüksek seviyesi olan 79.75 yeni geçeceğini ve bu yıl 80 seviyesinden daha güçlü seviyelerde kalacağını söyledi.

Sakakibara, dün yaptığı açıklamada, "ABD halen, işletmelerin kötü kredileri ve hanehalkının aşırı borçları ile birlikte, bilanço sorunuyla karşı karşıya. Bu nedenle, toparlanma halen şüpheli" dedi ve "Doların aşağı trendi, orta ila uzun avdede devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

69 yaşındaki Sakakibara, Maliye Bakanı Yoshihoko Noda'nın, güçlü para biriminin Japonya'nın çıkarına olduğunu ilan etmesi gerektiğini söyledi. Sakakibara, Japonya Maliye Bakanlığı'nda 1997-1999 döneminde yürüttüğü görevi sırasında, yen kurunu döviz piyasalarına sözel ve gerçek anlamda müdahaleler yoluyla etkileme çabalarından dolayı "Mr. Yen" olarak adlandırılmıştı.

Japon yeni 1 Kasım'da 80.22 seviyesine ulaşmış ve Nisan 1995'ten bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Bu seviye, aynı ay görülen 2. Dünya Savaşı sonrası en yüksek seviyeye de oldukça yakın. Sakakibara, 2004 yılından sonra Eylül ayında piyasaya yapılan müdahale sonrası, yeni zayıflatmak için yapılan bu gibi çabaların 2010 yılında rekor seviyeye doğru yükselişi durduramayacağını söylemişti. Yen Tokyo piyasasında, geçen hafta son iki ayın en düşük seviyesi olan 83.98'i gördükten sonra, 83.29 seviyesinde işlem gördü.

Bloomberg'in ekonomistler ve analistlere dayanarak yaptığı araştırmanın medyan tahminlerine göre, Japon para birimi dolar karşısında bu yılın ortasında 89 seviyesine ve yıl sonunda 89 seviyesine düşecek.

Şu anda Tokyo'daki Aoyama Gakuin Universitesi'nde profesör olan Sakakibara, büyük Japon şirketlerinin yenin ihracat üzerindeki etkisinden olumsuz etkilendiğini ve para biriminin güçlü seyrinin yatırımları ve denizaşırı şirket birleşmelerini artıracağını sözlerine ekledi.

Sakakibara, ABD'nin küresel ekonomi üzerindeki etkisinin sona ermiş göründüğünü ve Avrupa ekonomisinin çevre ülkelerin borç sorunlarından dolayı  çöküş işaretleri gösterdiğini söyledi. Sakakibara, küresel ekonominin merkezinin Asya'ya ve özellikle Çin ve Hindistan'a kaymakta olduğunu ve Asya para birimlerinin uzun dönemde dolar ve euro karşısında değer kazanacağını sözlerine ekledi.