Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 22.02.2011 - Seval Ocak Adıyaman - Türk vatandaşlarının tahliyesi için iki feribotu Libya'ya gönderen Türkiye, bugün ''Samsun'' ve yarın ise ''Ankara'' isimli gemiyi yola çıkarmaya hazırlanıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu Libya'dan Türk vatandaşlarının yurda getirilmesi için dün bu ülkeye feribot gönderen Türkiye, iki gemiyi daha yola çıkarmayı planlıyor.

Buna göre, her biri yaklaşık 1250 yolcu kapasitesine sahip olan feribotların Libya'daki Türk vatandaşları için yetersiz olacağını belirleyen yetkililer, güvenlik koşulların sağlanamaması nedeniyle, uçakların inemediği Libya'dan yapılacak tahliyelerde, deniz yoluna ağırlık verme kararı aldı.

Bu doğrultuda Deniz Ticaret Odası'na bağlı özel şirketlere ait ''Samsun'' isimli geminin bugün öğleden sonra, ''Ankara'' adlı geminin ise yarın yola çıkması için hazırlıklar yapılıyor.

Yaklaşık 800'er yolcu kapasitesine sahip bu iki gemi, İstanbul'dan Libya'nın Derne Limanı'na 40 saatte varabilecek.

Türk gemileri, vatandaşları Derne Limanı'na en yakın Türk limanı olan Fethiye'ye ulaştıracak ve yeniden sefere çıkacak.

İstanbul'dan Libya'ya varış süresi yaklaşık bir gün olan İDO feribotlarının, Derne'den alacakları vatandaşları Fethiye'ye ulaştırmaları hava koşullarının da iyi olması durumunda yaklaşık 12 saat sürecek.

Libya'da yaklaşık 25 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden yetkililer, acil durumlarda gemilerin kapasitelerinin üzerinde yolcu alabileceğini de belirttiler.