Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki politik karmaşanın sürmesine bağlı olarak, üçüncü gün üst üste düştü. Asya hisseleri ve ABD endeks vadelileri de geriledi.

Air France-KLM Group, petrol fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyelerine çıkmasının ardından değer kaybetti ve diğer havayolu şirketlerinin de düşmesine öncülük etti. Lloyd List'in İngiliz yayıncısı Informa Plc, kazançlarının düşmesi sonrası yüzde 2.9 değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi, Londra saati ile 08:28'de, yüzde 0.9 düşerek 284.74 seviyesine geriledi. Endeks bugünkü gerileme ile birlikte, Kasım ayında bu yana en büyük üç günlük düşüşünü gerçekleştirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD piyasalarının dün tatil nedeniyle kapalı olmasının ardından, 18 Şubat kapanışına göre yüzde 1.4 düştü.

IG Markets'in Melbourne ofisinden araştırma analisti Ben Potter, "Piyasalar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki durumun kötüleşmesinden dolayı gittikçe daha tedirgin oluyor. Çin'in protestolara ilişkin yabancı haberleri bloke etmek için elinden geleni yapmakta olduğu haberleri ile birlikte, protestoların yayılma riski var" dedi.

Petrol fiyatları, askerlerin Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye desteklerini çekmeleri ve diplomatların istifa etmeleri ile birlikte, Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Libya güvenlik kuvvetleri, gösterilerin, küresel petrol üretiminin % 36'sının karşılandığı Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yayılmasının da etkisiyle hükümet karşıtı göstericilerin üzerine ateş açtı. Çinli yetkililer, demokrasi yanlısı gösterileri önlemek için, protestolara yönelik yabancı haberleri bloke etti.