Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Borsalarına 3. gün üst üste satış gelirken, Asya borsaları ve ABD'deki endeks vadelileri de düştü.

Petrol fiyatlarının son 2.5 yılın en yüksek seviyesine tırmanmasıyla havayolu şirketleri Air France-KLM Group'un öncülüğünde geriledi. Lloyd's List'in İngiliz yayıncısı Informa Plc., şirket kazançlarındaki düşüş sonucunda yüzde 2.9 zayıfladı.

Kasım'dan bu yana en sert 3 günlük düşüşünü kaydeden Stoxx 600, yüzde 0.9 değer kaybetti ve 284.74 puandan işlem gördü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2; Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki vadeli işlemler borsası ise yüzde 1.4 geriledi.

Piyasaların Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olaylar sebebiyle oldukça endişeli olduğunu belirten IG Markets'ın analistlerinden Ben Potter, Çin'in protesto haberlerinin  yayınlanmasının yasakladığını hatırlatarak, yayılma riskinin oldukça büyük olduğuna dikkat çekti.

Petrol fiyatları, askerlerin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin hükümetinden ayrılması ve diplomatların istifasının ardından, Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Toplam petrol kaynaklarının yüzde 36'sına sahip olan Libya'da güvenlik görevlileri protestoculara saldırdı.

Çinli yetkililer ise dış haberler listesinden demokrasi isteğiyle sokaklara dökülen halklar ve eylemlerle ilgili haberlerin yayınlanmasını yasakladı.