Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

KAHİRE (A.A) - 22.02.2011 - Mısır, Avrupa Birliğinden (AB) borçlarını ya da borç faizlerini affetmesini bekliyor.

Maliye Bakanı Samir Rıdvan yaptığı açıklamada, İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Stephen Green ile yaptığı görüşmede, AB ülkelerinin borçlarını ya da en azından borç faizlerini affetmesine yardımcı olması için Londra yönetiminden destek beklediğini bildirdi. Hükümetin önceliğinin 18 gün süren ayaklanmadan doğrudan etkilenen Mısırlılara yardım etmek olduğunu belirten Rıdvan, ekonomi destekleyecek acil önlemleri devreye sokmak çabasında olduklarını kaydetti.

Kahire'deki AB yetkilileri, Mısır hükümetinin AB ülkelerinin borçları affetmesi için henüz resmi bir başvuruda bulunmadığını söyledi. Ancak Avrupa dışişleri bakanları Mısır, Tunus ve Libya'daki ayaklanmalardan etkilenen Kuzey Afrika'daki ülkelere yardım için kapsamlı bir ekonomik ve ticaret paketi üzerinde tartışıyor.

AB yetkililerine göre, Mısır'ın AB ülkelerine 9 milyar dolara yakın borcu bulunuyor. Mısır Merkez Bankası verilerine göre ise Mısır'ın toplam dış borcu 34,7 milyar dolar.

Mısır'daki ayaklanmalar nedeniyle bankalar, işyerleri kapanmış ve Borsada işlemler durdurulmuştu. Bu olaylar yüzünden ekonominin 2010-2011 mali yılında yüzde 6 büyüyeceği yönündeki tahminlerde değişikliğe gidilmiş, Mısır hükümeti büyüme oranını yüzde 1,5 oranında kesmişti. Bazı ekonomistler ise ekonominin yüzde 1,7 ya da yüzde 3'den daha az büyüyeceğini öngörüyor.

Hükümet ayaklanmanın ekonomiye maliyetinin 1,7 milyar doları bulduğunu tahmin ederken, geçen ayın son haftasında ve bu ayın ilk birkaç gününde 210 binden fazla turist ülkeyi terk etmişti.

Bu arada Mısır'da borsanın açılması gelecek haftaya kadar ertelendi.

Mısır Borsası'ndan yapılan açıklamada, borsada işlemlerin başlamasının gelecek haftaya kadar ertelenmesi kararının Mısır Finansal Hizmetler Denetim İdaresi ve aracı kurumlarla yapılan görüşmelerden sonra alındığı belirtildi. Açıklamada, borsanın tam olarak ne zaman açılacağına ilişkin bilgi verilmedi.

Mısır Borsası, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin yayılması üzerine iki işlem gününde yüzde 17 değer kaybettikten sonra 27 Ocakta kapatılmıştı.