Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piysa Borsaları, Libya'daki şiddet olaylarının petrol fiyatlarında yükselişe neden olması ve bunun da küresel ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak aşağıda seyrediyor. Göstergen endeks, bugünkü satışlar sonucu son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Londra saati ile 11:15'te yüzde 1.5 düşerek 1,103.23 puana geriledi. Bu seviyeden bir kapanış, gösterge endeksin 10 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşünü işaret ediyor. Rusya, Türkiye Tayvan ve Güney Kore borsalarının gösterge endeksleri en az yüzde 1.1'lik düşüşler gösterdi. Katar'ın QE Endeksi Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Güney Afrika randı ve Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.9 düştü.

Afrika Kıtası'nın en büyük petrol rezervine sahip Libya'da Kaddafi'nin protesto gösterileri sonrası iktidardan inmesi durumunda petrol arzında görülebilecek sıkıntıların getirdiği endişeler, petrol fiyatlarının New York'ta son iki günde yüzde 7.6 yükselmesine neden oldu. Uluslararası Enerji Ajansı baş ekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarının, petrol ithatçısı ülkelerde enflasyon baskılarını artırması ile birlikte, küresel ekonomik büyümeyi tehdit eden "tehlikeli bölgeye" girmekte olduğunu söyledi.

SMC wealth Management Services Ltd.'nin Yeni delhi ofisinin başkanı D.K. Aggarwal, "Petrol krizi şimdilerde en büyük endişe kaynağı. Petroldeki yükselişler fiyat artışlarına yol açabilir ve enflasyonun kontrolünü daha zor hale getirir" dedi.

Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin hisselerini içeren Bloomberg GCC 200 Endeksi yüzde 1.1 düştü ve böylelikle 14 Şubat'tan bu yana kayıplar yüzde 6.3'e yükseldi. Katar'da hisse senetleri, yüzde 3.6 düşerek, Bloomberg tarafından izlenen 90 gelişen ülke endeksleri içinde ikinci en büyük düşüşü gösterdi. En hızlı düşüş ise Laos'da gerçekleşti.