Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Libya hükümetinin protestoculara saldırması ve Muammer Kaddafi'nin halen ülkede olduğunu duyurmasının ardından düşük seyrediyor. Bu düşüşler, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksinin Haziran 2008'den bu yana en hızlı gerilemesini gösterebileceğini işaret ediyor.

Vadesi Mart ayında dolacak S&P 500 kontratı, New York saati ile 07:34'te, 18 Şubat'taki kapanışına göre yüzde 1.2 değer yitirerek 1,325.8 puana geriledi. Aynı vadeli Dow Jones Endeksi kontratı yüzde 0.7 düşerek 12,283 puana indi. Nasdaq-100 kontratı ise yüzde 1.4 düşerek 2,361 puana geldi. Petrol fiyatları Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.9 ile son bir ayın en hızlı düşüşünü yaşarken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9'luk bir kayıp gösterdi.

Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip Libya, Tunus ve Mısır'dan sonra, protesto gösterilerinin en şiddetli gerçekleştiği üçüncü ülke oldu. Şiddet olayları Yemen, Jibuti, İran ve Bahrey'e de sıçradı.

Chicago merkezli Harris Private Bank'ın baş yatırım yetkilisi Jack Ablin, "Durum volatil ve tahmin edilemez halde. Petrol fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan risk var ve bu durum, zaten kırılgan olan ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebilir. ABD'de temel göstergeler daha iyi görünse bile, hisse senedi piyasamız, tüm küresel baskılar dolayısıyla, ddramatik bir hareket gösterebilir" dedi.