Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların güçlenmesi ve altının yedi haftanın zirvesine çıkmasının yatırımcıları satışa teşvik etmesiyle altın fiyatları Londra'da geriledi. Gümüş 30 yılın zirvesinden gerilerken, diğer değerli metaller de düşüşe geçti.

Libya'da güvenlik güçlerinin protestoculara karşı güç kullanmasının ardından altı ana para birimi karşısında doların performansını izleyen dolar endeksi yüzde 0.8 tırmandı. Altın fiyatları, genelde doların aksi yönünde hareket ediyor.

Johannesburg'taki Standard Bank Plc'de analist olan Marc Ground bugünkü bir raporda, "Ani yükselişin ardından yatırımcıların kar etme isteğine doların değerlenmesi de eklenince altın fiyatları geriledi. Ancak Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki jeopolitik gerilimin sürmesi güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talebi artıracaktır " ifadesini kullandı.

Külçe altının onsu, Londra'da 5.90 dolar veya yüzde 0.4 gerilemeyle 1,400.55 dolar oldu. Fiyatlar daha önce 1,410.75 dolar ile 4 Ocak'tan bu yana en yüksek rakama ulaşmıştı. Nisan vadeli metal ise New York Comex piyasasında yüzde 0.9 yükseldi ve 1,400.60 dolardan işlem gördü.

Külçe altın Londra'da sabah 1,394.50 dolardan sabitlendi. Külçe altının 6 günlük kazancı Ağustos'tan beri en uzun süreli yükselişi oldu. Altın fiyatları, 7 Aralık'ta 1,431.25 dolar olarak rekor kırmıştı. Enflasyonun yükseldiğine dair endişeler ve para birimlerindeki değer kayıpları geçen yıl fiyatların yüzde 30 yükselmesine neden olmuştu.