Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Libya hükümetinin protestoculara karşı güç kullanması ve Muammer Kaddafi'nin halen ülkede olduğunu açıklaması sonrası düşük açıldı. Bu düşüşler sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Haziran 2008'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeden gevşedi.

United Continental Holdings Inc. ve AMR Corp., yatırımcıların yüksek petrol fiyatlarının şirket karlarını olumsuz etkileyebileceği yolundaki endielerine bağlı olarak, en az yüzde 5.8'lik düşüş gösterdi. Bank of Amerika Corp., kredi kartı birimi zararlarının neredeyse ikiye katlanarak 20.3 milyar dolara çıkması ile birlikte, yüzde 3.3 değer kaybetti. Wal-Mart Stores Inc., ABD'deki mağazalarında satışlarının yedi çeyrek üstüste düşüş göstermesi ve şirketin kendi projeksiyonlarını aşağı çekmesi sonucu yüzde 2.9 düştü.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:33'te, yüzde 1.2 düşerek 1,326.78 puana indi. Dow Jones Endeksi 113.52 puan ya da yüzde 0.9 düşüşle 12,277.73 puana geriledi. Petrol fiyatları Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine sıçradı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 ile son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.9 aşağıda seyrediyor. 10 yıl vadeli ABD Hazine kağıdı faizleri son iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip Libya, Tunus ve Mısır'dan sonra, protesto gösterilerinin en şiddetli gerçekleştiği üçüncü ülke oldu. Şiddet olayları Yemen, Jibuti, İran ve Bahrey'e de sıçradı.