Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ANKARA (A.A) - 22.02.2011 - Libya'nın Stockholm Büyükelçiliği'ne, Muammer Kaddafi karşıtları tarafından ülkedeki ayaklanmanın sembolü olan bağımsızlık bayrağı çekildi.

Basın mensuplarına açıklama yapan büyükelçilik katibi, Muammer Kaddafi'nin iktidara gelişinden önce kullanılan ve ülkenin ilk bayrağı olan hilal ve yıldızlı, kırmızı ve yeşil bantlı siyah bayrağın göstericiler için göndere çekildiğini belirtirken, büyükelçinin istifa etmeyeceğini söyledi.

Stockholm'de bir meydanda toplanan ve Libya liderinin iktidardan gitmesini isteyen 100 kadar gösterici, şimdiki rejimin yeşil bayrağının yerine bağımsızlık bayrağının çekilmesini istedi.

Stockholm büyükelçiliğinin üç çalışanı dün Libya'da göstericilere yönelik kanlı müdahaleleri protesto için istifa etmişti.

Bu arada, birçok ülke Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmeyi sürdürüyor.

Cezayir, Libya'daki yaklaşık 8 bin vatandaşından 250'sini bu sabah uçakla tahliye etti. Libya'daki olaylar sırasında bir Cezayirli hayatını kaybetti.

Rusya, Libya'daki 563 vatandaşından 130'unu getirecek bir uçak gönderirken, Hollanda da bu ülkedeki 100 kadar vatandaşını getirecek 150 yolcu kapasiteli bir askeri uçağı Libya'ya gönderdi.

Fas da Libya'da bulunan 60 bin kadar vatandaşının durumuyla ilgili gelişmeleri takip etmek ve bunların aşamalı olarak tahliyesi için bir hava köprüsü kurmak amacıyla bir kriz merkezi oluşturdu.

Libya halkına yönelik "kanlı baskıları" kınayan Tunuslu hekimler de, bu ülkedeki yaralıların tahliye edilmesi için "insani koridor" oluşturulması çağrısı yaptılar.

Öte yandan, Amerikalı senatör John Kerry de, Libya'daki göstericilere baskı uygulayan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bunun sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulunarak, dünyada karar verme konumunda bulunanları Libya'daki rejimin düşmesini sağlamak için baskı yapmaya çağırdı.