Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki hükümet karşıtı ayaklanmaların etkisi; ABD'deki güven endeksindeki sıçramayı bile gölgeledi; Avrupa Borsaları üst üste 3. gününde de geriledi.

Petrolün 2 yıldan fazlasının en yüksek seviyesine tırmanması sebebiyle Air France-KLM Group hisseleri yüzde 3 geriledi. Kazançları düştükten sonra Informa Plc hisseleri ise yüzde 3.1 değer kaybetti.  Karının analistlerin tahmnilerini aştığını açıklayan Jyske Bank A/S'nin hisseleri ise yüzde 7.5 sıçradı. Petrol ihtiyacının büyük bir kısmını Libya'dan karşılayan İtalya'nın borsası ise güne 6,5 saat geç başladı. İtalya buna gerekçe olarak ise "teknik problem"leri gösterdi.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek Londra'da kapanış saatinde 285.67 seviyesini gördü. Buna rağmen ekonomik toparlanmanın devam ettiği spekülasyonu ile endeks; bu yıl yüzde 3.6 ralli yaptı. Endeks; 17 şubat tarihinde ağustos 2008'den beri en yüksek seviyeyi görmüştü.

Muammer Kaddafi karşıtlarının gösterilerini bastırmak isteyen askerlerin kalabalıkların üstüne gelişi güzel ateş açmasıyla yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Bundan etkilenen petrol fiyatları eylül 2008'den beri en yüksek zirveyi gördü. Bununla beraber tepkilerden korkan Çin ise bölgedeki olaylarla ilgili yayın yasağı getirdi.