Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 23.02.2011 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi güvenliği gibi mükellef haklarının da önemli olduğunu belirterek, ''Eğer mevzuatta belirsiz bir durum varsa bunu mükellef lehine kullanacağız. Mükellefler mevzuattaki belirsizlik nedeniyle hata yapıyorsa o bizim hatamızdır onu bizim düzeltmemiz lazım'' dedi.

Bakan Şimşek, Vergi Haftası dolayısıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nda düzenlenen kokteyle katıldı. Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde değiştiğini, büyük bir başarı örneği gösterdiğini, bu değişimin de bütün kurumlara yansıdığını belirtti. Maliye Bakanlığının da değişim ve dönüşüm içinde olduğunu ifade eden Şimşek, özellikle mükellef haklarını ön planda tutan bir anlayışla çalıştıklarını söyledi.

Verginin oluşabilmesi için öncelikle vergiye konu olan bir ekonomik faaliyetin olması gerektiğine işaret eden Şimşek, o nedenle iş ve aş üretenlerin yanında olduklarını bildirdi.

Vergi güvenliğinin önemine dikkati çeken Şimşek, ''Ama eğer mevzuatta belirsiz bir durum varsa mükellef lehine kullanacağız. Çünkü bir sadelik, bir basitlik anlamında eksiğimiz varsa bu bizim eksiğimizdir. Biz mükellef aleyhine onu kullanamayız. Vergi güvenliği önemli ama aynı şekilde mükellef hakları da önemlidir. Mükellefler mevzuattaki belirsizlik nedeniyle hatalar yapıyorsa o bizim hatamızdır onu bizim öncelikli olarak düzeltmemiz lazım'' diye konuştu.

Şimşek, birçok kanunda değişiklik yaptıklarını, birçok kanunu sadeleştirdiklerini, ancak bu konuda daha yapacak işleri olduğunu söyledi. Geçen yıl mükellef haklarını ön plana çıkartan önemli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Şimşek, bunlarla ilgili ikincil mevzuatı da bu yılın başında uygulama koyduklarını kaydetti.

Vergi vermenin anayasal bir görev olduğunu, ancak bu vergilerin nereye gittiğine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, ''Vatandaşımızdan topladığımız vergileri öncelikle insan stoğumuza yatırım yapıyoruz yani eğitime. Şu anda bütçede en fazla payı eğitim alıyor. İkinci en büyük payı da sağlığa ayırıyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızdan aldığımızı vatandaşımıza hizmet olarak, gelecek olarak sunuyoruz'' dedi.

Eskiden bütçe gelirlerinin büyük kısmının faize gittiğini ama artık bunun değiştiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

''1990 yılında Türkiye'nin toplam iç ve dış borç faiz ödemesi tam 14 milyon liraydı ve milli gelirin yüzde 2,6'sıydı. 2001 yılında popülist yaklaşımların sonucu olarak faiz ödemeleri 40 milyar lirayı aşmış ve milli gelirin yüzde 17,1'ine ulaşmış. Biz ise nominal olarak yine 40 milyar liralık rakamlarda tuttuk ama milli gelire oran olarak bu yıl yüzde 4'ün altına inecek.

Yani ilk defa 1992'den bu yana en düşük faiz yüküyle karşı karşıyayız. Yani vergi toplamada bizim etkinliğimiz çalışmalarımız çok önemlidir ama aynı şekilde bu vergi gelirleriyle ne yaptığımız da bir o kadar önemlidir. Bu vergi gelirleriyle biz 74 milyon vatandaşımıza hizmet sunuyoruz, evimizi düzene koyuyoruz.''

Şimşek, Vergi haftasının yurt genelinde bir çok etkinlikle kutlanacağını da sözlerine ekledi.