Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 23.02.2011 - Türkiye'de geçen yıl Visa markalı kart sayısı yüzde 11 artışla 72 milyona ulaşırken, Visa kartlarının toplam kullanım hacmi önceki yıla oranla yüzde 23 artarak 262 milyar lira olarak gerçekleşti.

Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, Visa Europe 2010 yılı Avrupa ve Türkiye sonuçlarının açıklandığı toplantıda, Visa'nın geçen yıl Türkiye kart pazarındaki sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesine devam ettiğini söyledi.

Kurak, 2010 sonunda Visa markalı kart sayısının yüzde 11'lik artışla 72 milyona ulaştığını ve bu kartların toplam kullanım hacminin önceki yıla göre yüzde 23 artışla 262 milyar lira olarak gerçekleştiğini, alışveriş hacminin yüzde 21 artışla 118 milyar lira, işlem adedinin yüzde 18 artışla 1,7 milyar ve alışveriş işlem adedinin yüzde 19 artışla 1,2 milyar olduğunu bildirdi.

Visa'nın Türkiye'de pazar payını kart adedi bazında yüzde 61'e, kullanım hacmi bazında ise yüzde 58'e yükselttiğini belirten Kurak, ''Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Visa'nın toplam tüketim harcamalarındaki payının 3 kat arttığını görüyoruz. 2000 yılında her 20 liralık alışverişin 1 lirası Visa kartlarıyla yapılırken, geçen yıl her 7 liranın 1 lirası Visa kartlarıyla yapıldı'' dedi.

Tüketicilerin yaygın olarak ATM kartı diye adlandırdıkları banka kartlarının alışverişte kullanımının önemine değinen Kurak, 2011'in ''Visa Electron banka kartlarının yılı'' olacağını söyledi. Kurak, ''Bugün piyasada bulunan 44 milyon Visa Electron banka kartlarıyla yapılan alışveriş harcamalarında yüzde 65'lik artış oldu. Bu dönemde tüm Visa kartlarıyla gerçekleşen alışverişlerdeki her 100 liralık artışın 11 lirası Visa Electron banka kartlarından geldi. Büyümenin giderek artan oranda banka kartlarından gelmesini büyük memnuniyetle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Visa Europe'un, 2010 yılında yenilikçilik alanında da liderliğini sürdürdüğünü ifade eden Kurak, geçen yıl temassız kartlar, mobil ödemeler, ekranlı ve klavyeli kartlar ve banka kartı ile kredi kartlarını aynı plastik kart üzerinde birleştiren Visa SimplyOne kartları alanında 5 ilk'e imza atarak Visa Europe'un ''en yenilikçi'' ödeme çözümlerini tüketicilere sunduklarını, önümüzdeki dönemde de bankalarla birlikte yeni çözümleri tüketicilerle buluşturmaya yönelik çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.



-''YÜZDE 21'LİK BÜYÜMEMİZLE 38 BİN İSTİHDAM YARATILMASINA KATKIDA BULUNDUK''-



Geçen yıl Türkiye'de çıkartılan her 10 karttan 9'unun Visa markalı olduğunu belirten Kurak, kartlarla yapılan ödemelerin birçok açıdan ekonomik büyümeye katkıda bulunduğunu, geçen yıl Visa kartları ile gerçekleşen alışveriş cirosundaki artışın 18 milyar lira olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Genel kanı ekonomideki kayıtdışılık oranının yüzde 33 olduğu yönünde. Dolayısıyla 18 milyar liralık büyümemizin yüzde 33'ünün, yani 6 milyar lirasının kayıt altına alınarak ekonomiye kazandırıldığı sonucuna varabiliriz. Gazi Üniversitesi'nin raporuna göre, kredi kartı harcamalarındaki her yüzde 1'lik artış, ilk yıl bin 800 kişilik yeni istihdam yaratıyor. Dolayısıyla 2010'daki yüzde 21'lik büyümemizle 38 bin istihdam yaratılmasına katkıda bulunduk.''

Nur Öztin Kurak, 2015'de Visa Electron alışveriş hacminin 44 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü de bildirdi.



-''EKONOMİK BELİRSİZLİKLERE RAĞMEN AVRUPA'DA ÇİFT HANELİ BÜYÜME SAĞLADIK''-



Visa Europe Üye İlişkileri, Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Steve Perry, bugün altın iğne taktıklarını belirterek, ''Türkiye'nin, altın yıldızı hak eden bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, altın yıldıza sahip ülkeler arasında'' dedi.

Perry, ekonomik belirsizliklere rağmen Avrupa'da çift haneli büyüme sağladıklarını ifade ederek, Avrupa'nın Visa'yı daha çok tercih ettiğini söyledi. Avrupa'da geçen yıl her 8 avrodan 1'inin Visa kartı ile harcanması ve Visa ile yapılan alışverişlerin 1 trilyon avroyu aşmasının, Visa'nın Avrupa'da tercih edilen ödeme sistemi olduğunu açıkça gösterdiğini ifade eden Perry, bu başarıyı Avrupa'daki tüketicilere, perakendecilere, kamu kurumlarına ve bankalara sağladıkları kaliteli hizmet sayesinde elde ettiklerini söyledi.



-VISA BANKA KARTI ADEDİ YÜZDE 12'NİN ÜZERİNDE ARTIŞ GÖSTERDİ-



Bu hizmet kalitesinin anahtarının teknoloji ve yenilikçilik alanında yaptıkları yatırımlar olduğunu belirten Perry, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu alandaki toplam yatırımımız son altı yılda 1 milyar avroya ulaştı. Visa Europe'un sunduğu sağlam değer ve teknolojiye yaptığımız sürekli yatırım, Avrupa'da Visa kartlarının kullanımındaki artışı devamlı kıldı. Visa banka kartlarıyla gerçekleşen yıllık büyüme oranı, harcamalarda yüzde 20, işlem adetlerinde ise yüzde 19 olarak gerçekleşti. Visa banka kartı adedi ise yüzde 12'nin üzerinde artış gösterdi. Visa Europe'un tüketici harcamalarındaki payı son 10 yılda yüzde 5,6'dan yüzde 12,5'e yükselerek iki katından fazla artmış oldu. Visa Europe 2011 yılında da daha fazla sayıda Avrupalı tüketicinin tercih ettiği ödeme aracı olmaya odaklanıyor. Her gün 27 milyon işlem, Visa Europe sistemi üzerinden gerçekleşiyor.''

Kayıtdışı ekonominin arkadaşının her zaman nakit ödemeler olduğunu belirten Perry, ''Hükümetlerle birlikte çalışarak elektronik ödemelerin artmasına çalışıyoruz. Eletronik ödemelerde yüzde 10 artış, kayıtdışı ekonomiyi yüzde 15 azaltıyor'' dedi.

Avrupa'da temassız kart sayısının 15 milyon olduğunu ve artmaya devam edeceğini, bu yılın sonunda rakamın 2 katına çıkacağını bildiren Perry, Türkiye'nin, kredi kartı harcaması söz konusu olduğunda ''bir numaralı ülke'' olduğunu, bunun da Visa'nın gelirine önemli katkı sağladığını, Visa Europe'un toplam gelirinin geçen yıl 879 milyon avro olduğunu söyledi.

Perry, 2015'de Visa kartlarıyla gerçekleşen alışveriş hacminin 2 trilyon avro olmasını, 19 milyar işlemin Visa Europe sistemleri üzerinden gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.