Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

RİYAD (A.A) - 23.02.2011 - İrfan Sapmaz - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Olağanüstü Uluslararası Enerji Forumunda 10 ülkeden enerji bakanı ve üst düzey yöneticileri görüştüğünü belirterek, ''Petrol fiyatlarını dizginleyici görüşmeler ve konuşmalar oldu. Ülkemizdeki kalıcı istikrara görüştüğümüz ülkeler tarafından da inanılıyor'' dedi.

Dünya'nın 87 ülkesinin Enerji bakanları ve üst düzey yetkililerin dünyadaki petrol politikasını ve gidişatını görüşmek üzere bir araya geldiği Olağanüstü Uluslararası Enerji Forumuna katılan Bakan Yıldız, Türk gazetecilere yaptığı açıklamalarda üretici ve tüketici ülkelere mesajlar verildiğini ve herkesin mutabık kaldığını bildirdi.

Dünyada 2030-35;e kadar petrol ve doğal gazın kaynak olarak birinci sırada yer almaya devam edeceğini konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Yıldız, ''ama dünyadaki bir kısım gelişmeler, özellikle dünyanın temiz kalması, iklim değişikliği ile ilgili endişelerin giderilmesi ile ilgili daha farklı uğraşlar verilmesi konusunda mutabakata varıldı'' dedi.

Bölgedeki gelişmelerin ardından petrolün varil fiyatının 107 dolara çıkmasının üretici ve tüketicilerin orta ve uzun vadede lehine olmayacağı görüşünün dile getirildiğini vurgulayan Bakan Taner Yıldız, görüşmelerle ilgili değerlendirmesine şöyle devam etti:

''Suudi Arabistan Petrol Bakanı Al Naimi, kapanışta Suudi Arabistan;ın petrol üretimini arttırabileceğini söyledi. Ve arz talepten kaynaklanan bir sıkıntı olmayacağını vurgulaması bence önemliydi. Bildiğiniz gibi OPEC ülkelerinin günlük üretimi 30 milyon varil civarında OPEC üyesi olmayan ülkelerin de günlük üretimi yaklaşık 52 milyon varil. Dünyanın günlük 87 milyon varil ihtiyacı düşünüldüğünde... Libya'nın günlük 1,5 milyon varil üretimi vardı. Yani bunu çok fazlası ile rahatlatacak bir yapı burada tekrar vurgulandı. Bu aslında tüketici ülkeler için rahatlatıcı bir unsurdur diye düşünüyorum. Fiyatlar için de dizginleyici bir konuşma. Çünkü bir petrol ithal eden ülke olarak, bunun özellikle ulaşım sektöründe yansımalarını görüyoruz. Bunları en aza indirebilmek açısından, hatta yükselmemesini sağlamak açısından bu tür bir açıklamanın fayda getireceği kanısındayım''



-TÜRKİYE'YE RAĞBET ÇOK FAZLA-



Özellikle yalnızca enerji alanında konuşulmasına rağmen bu tip toplantılarda Türkiye;ye olan rağbetin daha fazla olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız şunları anlattı:

''İnanın o kadar çok randevu isteyen bakanlar ve üst düzey yetkililer vardı ki birinden çıkıp öbürüne gidiyoruz. Ben bunun Türkiye;de sağlanan siyasi istikrarın kalıcı olduğuna ve bunun sürdürülebilir bir siyasi istikrar olduğuna bizim dışımızdaki ülkelerin buna inanması olarak görüyorum. İnşallah hükümet olarak ülkemizde kalıcı bir istikrar vardır ve bu sürecektir mesajını uygulamalarımıza veriyoruz. Ama bizim dışımızdaki ülkelerde de bunun ciddi bir rağbet gördüğünü ve bu manada kanatların kuvvetlendiği anlamına geldiğini söyleyebilirim. İngiltereden, ABD;ye , Japonya;ya varıncaya kadar bu konuda siyasi istikrarın son derece sürdürülebilir olduğu ile kanatların güçlendiğini gördüm. Diğer bütün ülkelerde olduğu gibi Bahreyni meslektaşımı ile görüştüm. Uluslararası Arası Enerji Direktörü Kanata ile görüştük hepsinde aynı kanatların geldiğini söyleyebilirim. Bu da ülkem ve benim adıma sevindirici bir şey diye düşünüyorum.''

Bakan Taner Yıldız'ın Suudi Arabistan'daki temaslarını tamamlayarak yarın sabah Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.