Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ortalamasına göre, ABD'deki ikinci el konut satışları, Ocak ayında, bir önceki aydan yüzde 1.1 gerilemeyle, yıllık 5.22 milyona düştü. 2010'da 4.91 milyon ikinci el konut satılırken, bu rakam 13 yılın en düşük seviyesine işaret etti.

Konut talepleri, fiyat kesintileri ve tarihi düşük seviyede seyreden krediler sayesinde, 2010 Temmuz'da dibe vurmalarından bu yana artıyor. Öte yandan yüzde 9'larda seyreden işsizlik ise alıcıları iskontolardan yararlanmaktan alıkoyuyor.

Trendin değişmeye başlamış olabileceğini, ancak satışların hâlâ çok düşük seviyelerde olduğunu belirten Moody's Analytics Inc.'in ekonomistlerinden Aaron Smith, mortgage faizlerinin yükselmesi ve iş piyasasının yavaş ilerlemesi sebebiyle, konut fiyatlarının ancak "geçici bir yükseliş" görebileceğini söyledi.

Ekonomistler, konut satışlarının toplamda 4.86 milyon ile 5.5 milyon arasında bir rakamda gerçekleşmesini bekliyor. Aralık ayında 5.28 milyon ev satılmıştı.

Son finansal krizin sebebi sayılan sektörlerden birisi olan konut piyasası, hükümetin konut alım vergisini düşürmesinin ardından yükselmeye başlamıştı.