Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BRÜKSEL (A.A) - 23.02.2011 - AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Libya'da işlenen korkunç suçların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.

Akdeniz'in güneyinde yaşananlarla ilgili bir açıklama yayınlayan Van Rompuy, tarihi günler yaşanan bölgeden gelen görüntülerde, son haftalarda "halkların meşru demokratik, ekonomik ve sosyal özlemlerini barışçıl ve onurlu bir şekilde gösterirken, sivillere, barışçıl göstericilere, gazetecileri ve insan hakları savunucularına yönelik vahşi saldırılar ve şiddet" karelerinin görüldüğünü belirtti.

Van Rompuy, "Özellikle Libya'da özgürlük ve adaleti savunanlara uygulanan şiddetten tiksinti duydum. Gördüğüm korkunç suçlar kabul edilemez ve sonuçsuz kalmamalı. Libya'da göstericilere karşı şiddeti, saldırıları ve korkutma çabalarını kınıyor, şiddet kullanımının derhal sona ermesi çağrısı yapıyorum" ifadesini kullandı.

Diplomatik kaynaklar, AB üyelerinin Libya'ya uygulanacak yaptırımları tartışmaya başladığını ve bu kapsamda bugün büyükelçiler seviyesinde bir toplantı gerçekleştirileceğini bildirdi.

Hafta başında Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yasadışı göç konusunda işbirliğini durdurma tehdidinden çekinen İtalya'yı ikna edemeyince yaptırımlar konusunda uzlaşma sağlayamamıştı.

Bu arada AB Komisyonu, gelecek saat ve günlerde Libya'daki 10 bin Avrupalının deniz ve havayoluyla tahliye edileceğini duyurdu.