Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki ayaklanmaların ihracatı baltalaması ile New York'ta petrolün varili ekim 2008'den beri ilk kez 100 dolar seviyesini gördü. Daha yüksek enerji fiyatlandırmasının ekonomik büyümeyi kötü yönde etkileyeceği spekülasyonları ile hisseler düştü; 35 milyar dolarlık ihaleden sonra hazine tahvilleri kazançlarını eritti.

Nisan vadeli ham petrol kontratının varil fiyatı yüzde 4.8 kadar tırmanarak New York saati ile 13.07'de 100 doları gördü. Benzin ve gazyağının da aynı şekilde değeri yükseldi. Dün yüzde 2.1 sert düşüş yaşayan Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0.8 değer kaybetti. Hewlett-Packard Co. hisselerin düşüşüne öncülük etti. Şeker ve pamuk yüzde 2.8'den daha fazla düştü. Daha yüksek faiz oranı beklentisiyle Euro yükseldi. 

Artan petrol fiyatlarının küresel ekonomik toparlanmayı raydan çıkaracağı endişesi sürüyor. Muammer Kaddafi karşıtlarının liman kentlerini ele geçirmesi ile binlerce parti petrol siparişi Afrika'nın 3. büyük ham petrol sağlayıcısı Libya'dan olaylar sebebiyle alıcılarına ulaşamıyor.