Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra'daki Morgan Stanley'nin Avrupa ekonomistlerinden Elga Bartsch, AMB üyelerinin 3 Mart'ta bir politika değişikliğe gidileceğine işaret etmesine rağmen, bankanın bu yılı faizler bakımından genel olarak pasif geçireceğini söyledi. Morgan Stanley, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıla kadar yüzde 1 oranında seyreden faizlerini değiştireceğini düşünmüyor.

Bankanın faizleri artıracağına ilişkin gelen haberler daha çok enflasyon beklentilerini ve etkilerini önlemeye yönelik olduğunu belirten Bartsch, "enflasyon beklentisi iyi kontrol edildiği sürece, AMB'nin önümüzdeki aylarda faiz artırımına gitmesine gerek yok" dedi.

Yetkililer, ham petrolün varilinin 100 doları bulmasıyla yükselen enerji fiyatlarının, enflasyon riski oluşturacağından ötürü endişe duyuyor. Euro Bölgesi'nde Ocak ayı enflasyonu, AMB'nin yüzde 2'lik hedefinin üzerine çıkarak, yüzde 2.4 hızlandı. Bu oran aynı zamanda son 2 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor.

AMB üyelerinden Yves Mersch, Salı günü yaptığı konuşmada, AMB yetkililerin eninde sonunda para politikasını yeniden dengelemek zorunda kalacağını ifade etmişti.

AMB, rekor düşük seviyede seyreden gösterge faizlerini Mayıs 2009'dan bu yana yüzde 1'de tutuyor.