Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Libya'daki kargaşanın petrol fiyatlarını son 30 ayın en yüksek seviyesine çıkarmasının etkisi ile beşinci gün de düşüşünü sürdürdü. Hisseler böylelikle, Ekim ayından bu yana en uzun süreli değer kaybını gerçekleştirdi. Asya hisse senetleri düşerken, ABD endeks vadelileri de geriledi.

Air France-KLM Group, petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasının ardından düştü. Almanya'nın en büyük ikinci kamu hizmeti şirketi RWE AG, bu yıl karının yaklaşık yüzde 30 azalacağını açıklamasının ardından yüzde 5 değer kaybetti. Royal Bank of Scotland Group Plc, beklenenden daha yüksek zarar etmesi sonrası yüzde 1.9 düştü. Porsche SE, Volkswagen AG ile birleşmesinin muhtemelen gecikeceğini duyurması ile birlikte yüzde 9.9'luk bir kayıp yaşadı.

Avrupa hisselerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, Londra saati ile 08:26'da, yüzde 0.5 düşerek 280.95 puana indi ve son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Endeks, geçen hafta Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 3.5 düştü. Böylelikle, endeksin bu yılki kazancı yüzde 1.9'a geriledi.

IG Markets'in Melbourne ofisinde kurumsal trader Chris Weston, "Hisse senedi piyasaları, Libya'daki durumun kötüleşmesinin traderlar için önemli bir endişe haline gelmesi ile birlikte, haftasonu tatiline yaklaşırken, baskı altında kalmaya hazırlanıyor" dedi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) vadeli kontratı yüzde yüzde 0.7 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1'lik bir kayıp yaşadı.