Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, ABD'de işsizlik başvuruları verisinin beklenenden daha iyi çıkmasının, yükselen petrol fiyatlarının ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği endişelerini dengelemesi sonrası, kayıp ve kazançlar arasında dalgalı seyrediyor.

Bank of America Corp. hisseleri, mortgage tabanlı tahvillere yatırım yapanların bankaya dava açmaları sonrası değer kaybetti. Online aracılık şirketi E*Trace Financial Corp., Citadel LLC'nin şirketteki payını yüzde 20'nin altına azaltacağını açıklaması sonrası yüzde 5 düştü. ConocoPhillips, petrol fiyatlarının Libya'daki ayaklanmanın petrol arzını olumsuz etkilemesi sonrası New York'ta 103.41 dolara kadar çıkmasının etkisiyle yükseldi ve enerji hisselerindeki çıkışa öncülük etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:37'de, % 0.1 düşerek 1,306.23 puana indi. Dow Jones Endeksi ise 6.59 puan ya da yüzde 0.1 düşerek 12,099.19 puana geriledi.

Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan yetkilisinin, OPEC'in Libya kaynaklı arz sıkıntılarını karşılayacağını açıklaması sonrası kazançlarını geri vererek 100 dolar cıvarına gevşedi.

Petrol fiyatlarının dün Ortadoğu'daki tansiyonun artması ile 100 dolar seviyesine çıkması ve Hewlett Packard Co.'nun mali tahminlerinin analistlerin tahminlerini yakalayamaması sonrası diüştü. Bu düşüşle birlikte, gösterge endeksler son altı ayın en hızlı iki günlük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. S&P 500 Endeksi, ekonomik toparlanmanın iyileştiğini gösteren haberler ve Bloomberg'in derlediği verilere göre, şirket karlarının sekiz çeyrek üstüste beklenenden daha iyi çıkmasının etkisi ile, 2011 yılında % 4'lük bir ralli yaptı.

ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi S&P 500 son iki günde yüzde 2.7'lik bir kayıp yaşadı.

Brent petrolü, Libya'daki olaylar yüzünde bu ülkenin petrol üretiminin üçte iki oranında azaldığının hesaplanması sonucu varil başına 119 doların üzerine çıktı. New York piyasasında Nymex petrol kontratı 2008'den bu yana ilk kez 100 doların üzerine çıktı.