Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, 2 aydan bu yana en kötü haftasını yaşadı. Ham petrol dün Libya'daki siyasi kaosun etkisiyle 103.41 dolar seviyesinden 29 ayın en yükseğine çıktı. Küresel kaynaklar, alınandan 1.5 milyar dolar daha fazla Tayvan, Güney Kore ve Endonezya hissesi sattı.

Jeopolitik risklerin, bölgedeki risk iştahına zarar verdiğini belirten Credit Agricole CIB'nin stratejistlerinden Frances Cheun, Asya piyasalarından çıkışın sürdüğüne dikkat çekti.

Tayvan Doları, ABD Doları karşısında bu hafta yüzde 1.6 değer kaybederek 29.885 seviyesine geriledi. Güney Kore Wonu ise Dolar karşısında yüzde 1.5 düştü ve 1,128.85'ten işlem gördü. Filipin Pezosu yüzde 1.1 ve Malezya Ringgiti de yüzde 0.7 değer kaybetti.

Petrol fiyatları bu hafta yüzde 12'nin üzerinde artış kaydederek, enflasyon ve küresek ekonomik büyümeye ilişkin endişleri tetikledi. Deutsche Bank AG'nin tahminlerine göre, petrolün varil fiyatındaki her 10 dolarlık artış, ABD ekonomisinde yüzde 0.5'lik gerilemeye sebep oluyor.

Ham petrol dün ve bugün, ABD, Suudi Arabistan ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol arzındaki kesintinin telafi edileceğini açıklaması üzerine gevşemeye başladı.