Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 25.02.2011 - Enerji şirketi RWE, 2010'da 3,8 milyon euro net kar sağladığını açıkladı.

RWE tarafından yapılan açıklamada, şirketin 2010 yılı Avrupa sonuçlarının Almanya'nın Essen kentinde basın toplantısıyla açıklandığı belirtildi.

Toplantıda, RWE'nin 2010 yılında rekor gelir elde ettiği, hedeflerini aşarak çok başarılı bir mali yılı geride bıraktığı ve daha zorlu piyasa koşullarına hazırlandığı dile getirilen açıklamada, RWE için 2010 yılının başarılı sonuçlanmasının en önemli etkeninin Almanya'daki elektrik üretimi olduğu ifade edildi.

Şirketin dış gelirlerinin 2009 yılına göre yüzde 12 oranında artarak 53,3 milyar euro düzeyine çıktığı, faaliyet getirisinin yüzde 8 oranında artışla 7,7 milyar euro, net kazancının ise yüzde 6 artışla 3,8 milyar euro olduğu açıklandı.

RWE Üst Yöneticisi (CEO) Jürgen Grossmann, yaptığı değerlendirmede, bir şirketin başarısını zorlu geçen yılların gösterdiğini vurgulayarak, ''Geçen yıl rekor sonuçlar elde etmiş olmakla birlikte bu başarımızın rehavetine kapılmadık. Önümüze gelebilecek her türlü zorlu koşula karşı şu anda kolları sıvadık ve bir dizi önlem almaya başladık'' görüşünü bildirdi.

Açıklamada, RWE Supply&Trading dışındaki diğer tüm birimler de 2010 mali yılını iki basamaklı büyüme rakamlarıyla kapatarak grubun başarısına katkıda bulunduğu belirtildi.

Ekonominin toparlanmasıyla birlikte 2010 yılında artan elektrik satışlarının, RWE'nin bu sürede geçen yıla oranla yüzde 10 daha fazla satış yaparak 311 milyar kWh enerji satışı gerçekleştirmesini sağladığı kaydedildi.

Açıklamada, RWE'nin geçen yıla oranla çalışan sayısında da artış yaşandığı dile getirilerek, bilanço tarihi itibariyle 70 bin 856 çalışanı bulunan RWE'nin, bu rakamı geçen yılın aynı tarihine göre 130 kişi artırdığı ifade edildi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Grubun kendi personel ihtiyacından çok daha fazla sayıda kişiye eğitim verdiği belirtilen açıklamada, 31 Aralık 2010 itibariyle RWE'den mesleki eğitim alan genç sayısının 3 bin 79 olduğu bildirildi.



-2011 YILI ÖNGÖRÜLERİ VE 2013 YILI İÇİN ORTA VADELİ HEDEFLER-



Açıklamada verilen bilgiye göre, enerji sektörünün karşılaşacağı zorlu koşullardan ötürü RWE'nin öngörüleri, 2011'deki FAVÖK miktarının 2010'daki rekor sonuçtan sonra yüzde 15 azalacağını gösteriyor. Amortismanı ve değer kaybını içeren faaliyet kazançlarının yaklaşık yüzde 20 azalacağı belirtilirken, temettünün belirlenmesine esas olan net kazancın ise yüzde 30 civarında düşmesi bekleniyor.

Mevcut büyüme programını sürdürmeyi hedefleyen RWE, 2014 yılı ortası itibariyle toplam 12 bin megavat kapasitede doğalgaz santrali ve termik santralin yanı sıra yenilenebilir projelerini de hayata geçirmeyi hedefliyor. Grup, elektrik santrali filosunun yenilenmesine de devam etmeyi planlıyor. 2011 ile 2013 yılları arasında planlanan toplam yatırım hacminin, önceki yıla göre 3 milyar euro azalarak 18 milyar euro düzeyine gerilemesi nedeniyle RWE, orta vadede öz sermayesindeki gerilemeyi telafi etmek için bazı yatırımlarını ve Grup şirketlerini de satmayı değerlendiriyor. Grubun bu satışlarla 2013 yılı itibariyle 8 milyar avro gelir elde etmesi ve verimlilik artırma programını 200 milyon euro büyüterek 2012 yılında gelirlerini 1,4 milyar euroya yükseltmesi planlanıyor. İklimi koruma ve kaynak tasarrufu RWE gündeminin üst sıralarındaki yerlerini korurken, yenilenebilir kaynakların genişletilmesi de şirket stratejisini yönlendirmeyi sürdürüyor.