Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, federal hükümetin ve yerel hükümetlerin harcamalarında daha fazla kısıntıya gitmeleri sonucu, daha önce açıklanandan ve beklenenden daha düşük oranda büyüdü. ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 2.8 genişledi.

Geçen ay yüzde 3.2 büyüme olarak açıklanan bu veri aşağı yönde revize edildi. ABD'de Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.6 büyümüştü. Stoklar çıkarıldığında ise ekonomi yüzde 6.7 ile 1998'den bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdi.

Amerikalılar, vergi indirimlerinden dolayı ceplerinde daha fazla para kaldığı için harcamalarını sürdürmeleri konusunda daha iyi bir pozisyonda olabilirler. Öte yandan, Caterpillar Inc. gibi şirketler, denizaşırı ekonomilerdeki daha hızlı büyümeden ve işletme yatırımlarından olumlu etkilenebilir. Afrika'daki kargaşadan dolayı hızlı yükselen petrol fiyatları ve ABD'de federal ve yerel hükümetlerin harcamalarda daha fazla kısıntıya gitmeleri büyüme için risk oluşturuyor.

New York'ta UniCredit Global Research'ün baş ABD ekonomisti Harm Bandholz, "İçinde bulunduğumuz çeyrek dönemde, tüketici harcamaları ve stoklar büyümeye en fazla katkı sağlayan unsurlar olacak. Tüketim geçen yıla göre daha fazla kendini besleyen konumda" dedi.

2010 yılı için, dünyanın en büyük ekonomisi, 2009 yılında daralma göstermesinin ardından, yüzde 2.8 büyüyerek son beş yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Ekonomide üretilen tüm mal ve hizmetlerin hacmi ise 2010 yılının son çeyreğinde 13.37 triyon dolara yükseldi.

Bloomberg News'un 77 ekonomiste dayandırarak yaptığı araştırmaya göre, ABD'de GSYH'nın geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3.3 büyümesi bekleniyordu. 77 ekonomistin büyüme tahminleri yüzde 3 ile yüzde 4.4 aralığındaydı.