Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'da petrol üretiminin sekteye uğramasına neden olan çatışmaların Ortadoğu'daki bazı bölgelere sıçrama ihtimaliyle petrol fiyatları New York'ta 2 yıl içindeki en büyük haftalık kazancına ilerledi.

Libya'da petrol üretiminin 2/3'ünün kesildiği tahminleriyle ham petrol fiyatları New York'ta 29 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD, Suudi Arabistan ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın Libya'daki üretimin kesintiye uğraması durumunda üretimi telafi edeceğine dair garanti vermesiyle fiyatlar gerilemişti. Petrol fiyatı ABD'de ekonominin son çeyrekte beklenenden daha az büyüdüğünü gösteren verilerle de geriledi.

Frankfurt'taki Commerzbank AG'de analist olan Carsten Fristch, "Libya'daki üretim kayıplarının miktarı ve bu kayıpları kimin telafi edeceğine dair belirsizlik var" dedi.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 1.92 dolar kazançla 99.20 dolar oldu ve Londra'da 1:42 itibariyle 96.60 dolardan işlem gördü. Fiyatlar, bu hafta yüzde 12'den fazla artarak 27 Kasım 2009'da biten beş günden beri en büyük kazancını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili ise Londra'daki ICE Futures Europe'ta 18 sent yükselişle 111.54 dolar oldu. Dün, fiyat 119.79 dolarla 22 Ağustos 2008'den bu yana zirveye çıkmıştı. Brent petrol, bu hafta yüzde 8.8 artışla Ekim 2009'dan beri en büyük yükselişi gerçekleştirdi.