Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta MENA’daki gerginlik ve sıçrama riski piyasaları vurdu. Para güvenli limanlara akarken, özellikle gelişen piyasalardaki satış dikkat çekti. Gelişmiş piyasalar göreceli olarak sağlam kalırken, teknik seviyelere bağlı satışlar yaşandı. Özellikle de petrol de fiyatlarındaki artış tetikleyici oldu. 100 dolar sınırını kolayca aşan petrol fiyatlarının bir sonraki durağının 120'li seviyeler olabileceği kaygısı ikinci dip tartışmalarını da beraberinde getireceği için yatırımcıların sinirleri gerildi.

Aşağıdaki grafikte Nymex tipi petrolün fiyat grafiğini bulmak mümkün. Teknik anlamda bakıldığında göstergelerdeki uyumsuzluk dikkat çekici. Yükselme kanalını da şiddetli şekilde kıran emtianın normal şartlarda belli bir zaman aralığında kanalın içine dönmesi ve aşırı fiyatlamanın durması beklenebilir. Diğer taraftan içinde bulunulan durum düşünüldüğünde gerginlik devam ettiği sürece göstergelerin aşırı alım bölgesinde kalma süresi daha da uzayabilir. Teknik analiz literatürüne göre fiyatları takip eden göstergelerin fiyatlara benzer bir görüntü çizmemesi ve uyumsuzluk göstermesi, fiyatların bir süre sonra göstergeyi takip edeceğine işaret ediyor.

TÜFE rakamları açıklanacak

Hafta boyunca tüm bu gelişmelere ek olarak ABD Özel Sektör İstihdamı (Çarşamba), Türkiye Şubat TÜFE rakamları (Perşembe) , Avrupa Merkez Bankası faiz kararı (Perşembe) ve ABD Tarım Dışı İstihdam verisi (Cuma) takip edilecek.

Haftaya MENA’daki olayların Umman’a sıçradığı haberleriyle başlandı. Libya’da Kaddafi karşıtlarının başkent Trablus’a yakın bir şehri ele geçirdikleri de bildiriliyor. Çin’in önümüzdeki 5 sene için büyüme beklentisini % 8’den % 7’ye indirmesi de haftasonu ajanslara düşen haberler arasında. Pazar günü açılan Arap Borsaları karışık bir seyir izlerken Suudi Arabistan Tadawul endeksi 9 ayın en düşük seviyesine geldi.

Altın fiyatları yükseliyor

Yen, Frank ve ABD 10 yıllıkları gibi güvenli limanlar güçlü seyrini korurken sıçrama riski sabah saatlerinde altın fiyatlarını da yukarı çekmiş durumda. Daha önce gördüğü 1.431 tepesine yakın seyreden fiyatların seyrinde bu haftanın en önemli faktörü petrol fiyatları olmaya devam edecek. Altın fiyatlarının sene başından bu yana % 0.43 düşüş gösterdiğini de not etmek gerek.

Sabah saatlerinde bir diğer risk unsuru olarak Kuzey Kore - Güney Kore gerginliği not edildi. Kuzey Kore’nin kendileri aleyhine propagandanın devam etmesi halinde Güney Kore’ye saldırabileceğini açıklaması Kospi endeksini % 1.23 aşağı çekti, Kore Wonu ise Dolar’a karşı % 0.22 değer kaybetti. Euro ise Dolar karşısında yataya yakın seyrediyor, son geçen işlemin seviyesi 1.3765.

Bugün takip edilecek veriler arasında ABD’de Kişisel Harcamalar (15:30), yine ABD’den Bekleyen Ev Satışları (17:00) olacak. Türkiye’de ise Dış Ticaret verileri açıklanacak (10:00).

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü