Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kur savaşları tartışmaları ilk baştaki kadar olmasa da hâlâ daha güncelliğini korurken, gelişmekte olan ülkeler rekabetçi devalüasyonun, ekonomik büyümeyi devam ettirmek için gerekli olabileceğini belirtti.

Gıda fiyatlarındaki artış ve petrolün 100 doları aşmasıyla dikkatler, Döviz politikalarından enflasyona döndü. Morgan Stanley'e göre, bu durum gelişen ekonomilerin forex piyasalarında yine yüksek performans göstereceği anlamına geliyor.

Güney Afrika Maliye Bakanı ve Endonezya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı geçtiğimiz hafta değerli paraların fiyat artışının önünü alabileceğini söyledi. Rusya Maliye Bakanı da 21 Şubat'ta, merkez bankasının daha esnek bir döviz politikasından yana olacağını ifade etti. Öte tandan "kur savaşları" ilk ilan eden lider Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, 2 ay sonra kur savaşlarıyla ateşkes ilan etmiş gibi görünüyor. Peru, Çin, Kolombiya, Endonezya ve Rusya bu ay faiz artırdı.

New York'taki Nomura Holdings Inc.'in direktörlerinden Jens Nordvig, temel makroekonomik problemlerin yavaş büyümeden yüksek enflasyona değişmesinin, para politikasında sıkılaştırmayı beraberinde getirdiğini belirterek, "enflasyonu da kontrol altına almak için en çabuk yöntem, kurun değerlenmesine izin vermekten geçiyor" dedi.