Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro karşıtı True Finns (Gerçek Finler) partisi, Finlandiya'da 17 Nisan seçimleri yaklaştıkça yükselişe geçti. Parti, hem Kuzey Euro Bölgesi'nin hem de kamuoyu araştırmalarının en hızlı büyüyen hareketi. Finlandiyalı seçmenler Avrupa'nın Yunanistan ve İrlanda'yı kurtarmasına karşı olduğu gibi; kurtarma fonunun hacim ve kapasitesinin artırılmasına da olumsuz bakıyor.

"Euro'nun işe yaramadığını nasıl görmüyorlar?" eleştirisini yönelten True Finns'in lideri Soini, farklı özellikteki şeylerin bir şapka altında aynı görünmeye çalışmasını anlamsız bulduğunu söyledi.

Partinin başarısı, Avrupa'nın AAA notu bulunan ülkelerinde hızla yayılan kurtarma fonu karşıtı hareketlerle de destekleniyor. AB Kurtarma Fonu'nda gidilecek yeni düzenlemeler 24-25 Mart'taki Euro Bölgesi zirvesinde görüşülecek. Öte yandan Portekiz'in 10 yıllık tahvillerinin faizi bu ay yüzde 6.93'ten yüzde 7.58'e tırmandı. Yatırımcılar, kurtarma mekanizmasının yeterli olmadığını düşünüyor.

Avrupalı liderler ise Portekiz'in de bir kurtarma paketine ihtiyacı olabileceğine yönelik endişeler sebebiyle, kurtarma fonunu güçlendirmeye ihtiyaç duyabilir. Yunanistan'a daha önce Mayıs ayında 110 milyar Euro'luk, İrlanda'ya ise Kasım'da 85 milyar Euro değerinde kurtarma paketi sağlandı.

Almanya'da kurtarma mekanizmasının kapsamının genişletilmesine karşı çıkan Başbakan Angela Merkel'in partisi, 20 Şubat'ta Hamburg'daki yerel seçimlerde 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük yenilgisini almıştı.