Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PEKİN (A.A) - 28.02.2011 - Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülkesinin büyüme hedefinin yüzde 7,5'ten, yüzde 7'ye indirildiğini söyledi.

Çin Başbakanı Wen, yaptığı açıklamada, Çin'in sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Büyüme oranındaki değişikliğin ''ekonomik büyümenin kalitesini ve etkinliğini'' değiştireceğini ifade eden Wen, hızlı büyümenin çevreye etkisine de dikkat çekerek, ''Hızlı büyüme uğruna çevreyi daha fazla feda edemeyiz'' dedi.

Ekonomik büyüme hızının, üretim kapasitesinin fazlalaşmasına yol açtığını, çevre ve kaynaklar üzerinde derinleşen baskının ekonomik kalkınmayı sürdürülemez hale getirdiğini belirten Wen, ekonomik kalkınmanın amacının, ''insanların büyüyen fiziksel ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve halkın hayatını daha iyi, daha iyi yapmak'' olduğunu söyledi.

Wen, ülkenin Döviz politikasının temelinde sosyal istikrarı sağlamanın yattığını ifade ederek, iş dünyasının değişikliklere uyum sağlaması için yuanda adım adım artışa ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Geçen yıl Çin ekonomisi yüzde 10,3 oranında büyüme kaydetmişti. Ülkede, son 6 yılda büyüme her yıl yüzde 7,5 hedefini aştı. Ancak Çin'de büyümeyle birlikte özellikle gıda ve konut fiyatları başta olmak üzere enflasyonda da artış görüldü.