Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'nin altı önemli ticaret ortağının para birimlerine karşı, Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Dolardaki bu düşüş, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Kongre'ye Fed'in ekonomik teşvikleri devam ettireceğinin işaretini vereceği şeklindeki beklentilerden kaynaklandı.

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, bu hafta, borçlanma maliyetlerini yükseltebileceğini işaret edebileceği beklentilerine bağlı olarak yükseldi. İsveç Kronu, merkez bankası Riksbank'ın guvernörü Stefan Ingves'in, merkez bankasının bu yılki her toplantıda faiz artırımına gidebileceğini söylemesi sonrası son 30 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Citigroup Inc.'nin New York ofisinden Döviz stratejisti Greg Anderson, "Döviz piyasası bu hafta Bernanke ve Trichet'yi yanyana koyacak. Riksbank'tan gelen yormlar oldukça kritik ve bu yorumları Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın söyleyeceği ve yapacağının bir yansıması olarak düşünürseniz, Atlantik'in ABD yakasından ziyade Avrupa yakası için daha sert bir söylemin fiyatlanacağını dikkate almalısınız" dedi.

Doların içinde euro ve yenin de bulunduğu altı önemli para birimi karşısınındaki seyrini takip eden IntercontinentalExchange Inc.’nin Dolar Endeksi, New York saati ile 09:40'ta, 76.804 seviyesine gelmeden önce, yüzde 0.7 düşerek 76.756'ya kadar indi ve 9 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. endeks 25 Şubat'ta 77.275 seviyesindeydi. Endeks Şubat ayında yüzde 1.2 düştü.

Dolar, ABD'de tüketici harcamalarının Ocak ayında beklenenden daha düşük bir hızda artmasının ardından önemli para birimleri karşısında baskı altında kaldı. Tüketici harcamaları, Ocak ayında, artan yakıt ve gıda maliyetleri ortamında, yüzde 0.2 arttı. Öte yandan, Avrupa'da enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın hedef seviyesi olan yüzde 2'nin üzerinde gerçekleşti.