Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 4. Çeyrek bilançoları gelmeye devam ediyor. Piyasanın en geniş resmi olarak kabul edilen S&P 500 Endeksi'nde şirketler pozitif sürprizler yapıyorlar. Yaz aylarında 1.010 seviyesine kadar geri çekilen endeksin son değeri 1.327 puan oldu. 1.340 ve 1.350 aralığı direnç olarak kabul ediliyor.

Ocak ayı başından bu yana yaklaşık % 5 yükselen endeksin gelen sonuçlardan
sonra seyri yatırımcılar açısından hayli önemli.

Bilanço dönemi başlamadan önce 2010'un 4. Çeyreğine ilişkin büyüme beklentisi yaklaşık % 32.5 düzeyindeydi. Gelen sonuçların ardından şirketlerin hisse başına kar büyümesinin % 38.19 değerine ulaştığı görüldü. Aşağıda beklenen sonuçların Bloomberg terminaline yansıyan görüntüsü ve gerçekleşen değerler mevcut.

Detaylara geçtiğimizde beklenen büyümenin üstüne çıkan kar büyümesinin %
5.75 pozitif olarak kaydedildiği görülüyor. Bugüne kadar 500 şirketin 460 tanesi
sonuçlarını açıklamış durumdalar. Gelen sonuçlara göre 325 bilanço olumlu
yönde şaşırtırken 132 kar rakamı beklentilerin alt?nda kaldı. Tüm bu sonuçların ortaya çıkarttığı tabloya göre ABD'deki şirketlerin pozitif sürprizleri + % 5.75 olarak kaydedildi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olayların etkisinin kalıcı olmaması durumunda beklentilerden iyi gelen bilançolar ABD endekslerini yukarı taşıyabilir. Diğer yandan hızla yükselen petrol fiyatları ve artan gerginlik ise ciddi bir tehdit unsuru olarak piyasaları tedirgin ediyor.

Gelen figürlerin detaylı bir sektör analizi yapılması durumunda ise Finansalların, Baz Metallerin ve Petrol & Gaz şirketlerinin büyümede başı çektiği görülüyor. En az büyüyenler sıralamasında ise - % 2.32 ile Tüketici Sektörü geliyor. ABD ekonomisinin 3'te 2'sini oluşturan tüketicilerin davranış biçimi bundan sonra hem ABD büyümesi için hem de kar artışlarının ivmesi için kritik olacak gibi görünüyor.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü