Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır Borsası'nın gösterge endeksi, Ortadoğu'daki siyasi kargaşasdan dolayı yaklaşık bir aydır kapalı olan borsanın 6 Mart'ta açılması ile birlikte hızlı bir düşüş gösterebilir. Bu düşüşler sonucu gösterge endeks dünyanın en kötü performans gösteren endeksi olabilir.

EGX 30 Endeksi, başladıktan iki hafta sonra Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına son veren protesto gösterileri nedeniyle 27 Ocak'ta borsanın kapanmasından önceki bir haftalık sürede yüzde 16 düşüş göstermişti. Bu düşüşle birlikte, endeksin bu yılki kaybı yüzde 21'e yükseldi. Dubai'de DFM General endeksi dün, Haziran 2004'ten bu yana en düşük seviyesinde kapandı. Körfez Ülkelerinin şirketlerini kapsayan Bloomberg GCC 200 Endeksi Şubat ayında yüzde 6.3 düştü.

Mısır'da siyasi gösterilerin şiddete dönüşmesi ile birlikte, turistler ülkeden kaçarken, şirketler kapandı ve hükümetin borçlanma maliyeti arttı. Yatırım bankası AlembicHC'nin dünkü raporuna göre, EGX 30 Endeksi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika piyasalarının ortalama fiyat-kazanç oranına inmesi için, yüzde 13 daha kaybetmesi gerek. Mısır'da piyasa düzenleyicisi, düşüşün şiddetini azaltmak için günlük hisse hareketlerine sınırlama getirmeyi planlıyor.

EFG-Hermes Holding SAE'den Wael Ziada, "Bölge'de son bir ayda büyüyen istikrarsızlık, yolsuzluklar konusunda yatırımcılara lokal olarak verilen bilgiler ve Mısır'daki değişimin borsada kote olan şirketler üzerindeki olası etkisi, piyasanın genelinde etlkili oluyor" dedi.

Mısır Borsası'nın açılışı bugünden 6 Mart'a ertelendi.