Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün güne negatif modda başlayan piyasalar 100 dolar sınırındaki petrol fiyatlarıyla ve Kuzey Kore tehditleriyle başa çıkmak zorunda kaldı. Güney Kore Kospi Endeksi günü % 1.23 düşüşle kapattı. Günün devamında ise Libya’dan bir tankerin petrol yüklü olarak Çin’e doğru yola çıktığı haberi ve Suudiler’in petrol ihracatını artırabileceği yönündeki yorumlarıyla piyasalar toparlandı. Gün içinde 97 Dolar sınırına kadar gevşeyen Nymex tipi ham petrol fiyatları ile beraber Avrupa hisse senetleri yeşile döndüler.

Sabah saatlerinde gelen HSBC karı beklentilerin altında kalınca İngiltere’de bankacılık hisseleri baskıyı hissettiler. Dün itibariyle Avrupa’da eksi kapatan nadir endekslerden biri İngiltere FTSE 100 endeksi oldu. Günün devamında Moody’s in İspanyol bankalarının yeni sermaye ihtiyaçlarının 50 milyar Euro’yu bulabileceği yönündeki raporu kısa surely olumsuzluk yaratsa da piyasalar tarafından hazmedildi.

İyi gelen kişisel gelirler hisselere moral verdi

ABD açılışına doğru kuvvetlenen alımlar Buffett’in olumlu yorumlarıyla daha da ivmelendi. Beklenenden iyi gelen kişisel gelirler hisselere moral verdi. Avrupa Merkez Bankası’nın FED’den önce faizleri artırabileceği beklentisi pariteyi 1.38’in üstünde tutunca dolar endeksi gevşemeye devam etti. Emtialarda ve metallerde değer artışları yaşandı. Diğer yandan güvenli liman olarak görülen ABD 10 yıllıkları hala bir miktar stress olduğunun kanıtı, sabah saatlerinde 10 yıllıkların getirileri % 3.44 seviyesinde.

Dün, enflasyonla boğuşan Hindistan’dan bütçe tahminleri geldi. Olumlu bulunan açıklamalar sonrasında Sensex endeksi alıma geçti. Dünkü % 2’yi geçen alımların ardından bugün de Borsa % 1.98 yukarıdan işlem görüyor.

Sabah saatlerinde Çin’den gelen PMI rakamları 52.1 beklenirken 52.2 olarak gerçekleşti. Yine de son 6 ayın en yavaş büyümesi olarak gerçekleşen bu rakam piyasaya moral verdi. Teknoloji ve Telekomünikasyon hisseleri Şanghay seansında düşerken Finansallar ve Sağlık sektöründeki alımlar endeksi şu sıralar dengeliyor. Japonya’da işsizlik beklendiği gibi % 4.9 olarak gerçekleşti. Alt Meclis’te bütçenin de onaylanmasının ardından piyasa olumsuz bir gelişmeyle karşı karşıya kalmadı. Gevşeyen petrol fiyatları ve ABD verisi de Asya borsalarına destek oluyor.

Bugün Güney Kore tatil. Avustralya’da Merkez Bankası faizleri % 4.75’te sabit bıraktı ve seviyenin uygun olduğunu belirtti. Risk iştahındaki canlanma Yen’i aşağı çekti. Dolar ve Euro karşısında yaklaşık % 0.50 değer kaybetti.

Yurtiçi piyasa dünkü negatif ayrışmanın izlerini sürüyor

İMKB 100 endeksi dün gün içinde minimum 60.534 desteğine indikten sonra gelen alımlarla günü 61.283 puandan kapattı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi günü % 8.78 bileşikten tamamladı. Asya seansında Dolar / TL’nin 1.60 altındaki seyri sürüyor. Sabah saatlerinde Sepet Kur 1.9020 iken Euro / TL ise 2.2068 düzeyinde. Günün devamında Avrupa’dan PMI rakamları, ABD’den ISM Endeksleri ve Bernanke’nin Bankacılık Komitesi önündeki sunumu takip edilecek.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü