Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa Yen’in şu anki seviyesinin bir risk içermediğini açıkladı. Shirakawa’ya göre kurun düzeyi rahatsız edici değil. Wall Street Journal’ın bugünkü internet haberlerinde yer alan açıklamalar şöyle:

Değerlenen Yen, ihracatlara zarar verirken yükselen emtia fiyatlarına karşı bir yastık görevi görüyor. Yen’in yükseldiği geçen seneye göre ise İş Dünyası Güven Endeksi’nin daha istikrarlı olduğunu da belirten Shirakawa, Yen’in güvenli liman özelliğine de atıfta bulundu. Global ekonomideki dengesizlikler ve belirsizliklerin de Yen’in değerlenmesinde payı olduğunu belirten Başkan, Japonya Merkez Bankası’nın gelişmeleri yakından takip edeceğini belirtti.

Merkez Bankası’nın ekonomiyi deflasyondan kurtarmak için çaba sarfetmediği eleştirilerine çok kızdığını söyleyen Shirakawa, diğer faktörlerin göz ardı edildiğini belirtti. Japonya’daki düşük tüketici harcamalarının, yavaş iş yatırımlarının ve azalan nüfusun etkilerine dikkat çeken Başkan, bankanın kontrolündeki para arzının sadece bir etken olduğunu belirtti.

Bankanın, kredi koşullarının gevşetilmesi ve yenilikçi programların devreye sokulmasında bir öncü olduğunu dile getiren Başkan bundan sonra da yeni adımların atılması konusunda bankaya güvenilebileceği mesajını vermiş oldu.

Hatırlanacağı üzere Japonya Merkez Bankası hedef faiz oranını % 0 ile % 0.1 aralığına indirmiş ve 61 milyar Dolarlık bir fon yaratmıştı. Ekim ayında yeni önlemlerle gelen komite yarattığı fonla hazine ve kurum bonolarını alacağını açıklamıştı. BOJ daha önce deflasyon tehdidi ortadan kalkıncaya kadar gevşek para politikasına devam edeceği sinyalini vermişti.