Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Buğday vadelileri 3. gün de üst üste yükseldi. Kuru hava şartlarının ABD’deki üretimi tehdit etmesi fiyatlar üstünde etkili olurken, dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki ülkenin en büyük müşterisi ise Çin.

Mayıs vadeli kontratlar, CBOT’de % 0.8 yükselerek kilede 8.2325 dolar seviyesine çıktı.

Çin’in kuzeyinde yer alan tarlalarda yağmur bugün duracak. Kuraklığın vurduğu sahalarda 4 gündür yağmur yağıyor. Yaklaşık 49 milimetre yağışın düştüğü tahmin ediliyor, bunun da toprak zenginliğini artıracağı beklentisi hakim.

Dün ABD’gelen açıklamada Kansas, Oklahoma ve Nebraska’da kış buğday şartlarının kötüye gittiği duyuruldu. Tarım Bakanlığı’ndan gelen açıklamada Kansas’taki ürünün % 25’i iyi ya da mükemmel durumdaydı. Aynı oran 30 Ocak’ta % 27 seviyesindeydi. Oklahoma’da aynı oran % 19 iken yine Ocak sonunda % 21 düzeyindeydi. Nebraska’da ise geçen ayın % 41’lik oranı bu ay itibariyle % 40 ‘a düşmüş durumda.

Avustralya Tarım Bakanlığı’ndan gelen açıklamada bu yıl global üretimin % 4 artarak 675 milyon metrik tona çıkabileceği ön görülüyor. Bakanlığa göre artan fiyatlar çiftçileri daha fazla ekim yapmaya itecek ve ürün bollaşacak. Uluslararası Hububat Konseyi’nin tahmini ise % 3.7 artışla üretimin 672 milyon tona çıkması.

Diğer piyasalarda soya fasulyesinin Mayıs vadeli fiyatı kilede 13.68 dolara yükseldi. Aynı ay için mısır fiyatlarının vadelileri ise çok az değişerek kilede 7.32 dolar seviyesinden işlem görüyor.