Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

SYDNEY (A.A) - 01.03.2011 - Avustralya Merkez Bankası (RBA) yüzde 4,75 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi.

RBA, gösterge faiz oranını yüzde 4,75'te bırakırken, enflasyonun bu yıl hedefler doğrultusunda olmasını beklediğini açıkladı. Dört aydır gösterge faiz oranını değiştirmeyen RBA, güçlü para birimi gibi bir dizi unsurun fiyat artışını sınırlandırdığını kaydetti.

Ekonomi uzmanları ise enflasyonun gelecek aylarda artabileceğinden endişe ediyorlar.

Avustralya ekonomisi emtia fiyatlarındaki artış ve düşük işsizlik oranlarına bağlı olarak büyümesini sürdürüyor. Bu da iç talepteki artışa yol açarken, uzmanlar bunun tüketici fiyatlarında yukarı yönlü baskıyı artırabileceğinden kaygılanıyorlar.

Queensland eyaletindeki sellerin yol açtığı zararın temel emtia fiyatlarını etkileyerek, enflasyonun hızlanmasına yardımcı olacağı da belirtiliyor.

Ancak RBA, ''hava koşullarına bağlı olarak üretim kaybının bazı tarımsal ürünlerde fiyatları geçici olarak yükselttiğini, bu artışın yıl sonunda düşeceğini'' bildirdi.

RBA, ''Bu geçici etkilere bakılarak enflasyonun bu yıl yüzde 2-3 hedefinde kalmaya devam etmesini beklediğini'' belirtti.

Avustralya İstatistik Bürosu da ocak ayında perakende satışların beklentilerin üzerinde önceki aya göre yüzde 0,4 arttığını bildirdi.