Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayların petrol fiyatlarını artırması ve bunun da küresel ekonomik toparlanmanın yavaşlayacağı endişelerini artırması sonrası, euro karşısında ikinci gün üst üste yükseldi.

ABD para birimi, Libya'da protestocularla Kaddafi yanlıları arasındaki çatışmaların yeniden başlaması ve Al Arabiya televizyonunda çıkan bir habere göre, İran'da protestocularla güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşanması sonrası, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kazandı. Yeni Zelanda doları, Başbakan John Key'in faiz indirimi beklediğini söylemesi sonrası bu yılın en düşük seviyesine indi. Güney Kore won'u, petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasının ekonomik büyümeye zarar verebileceği endişeleri ile son iki ayın en düşük seviyesine doğru geriledi.

Sydney'deki  ICAP Australia Ltd.'den Adam Carr, "Ortadoğu'daki olaylar risk işlemlerini azaltıyor" dedi ve "Döviz piyasalarında güvenli liman işlemlerinin olduğunu görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında, Londra saati ile 06:41'de, 1.3758 dolara çıktı. Parite dün New York'ta yüzde 0.2 yükselişle 1.3777 dolara çıkmıştı. Dolar yen karşısında, 81.86 yen seviyesinden 81.93 yen seviyesine yükseldi. Japon para birimi euro karşısında, 112.77 eurodan 112.71 yen seviyesine geldi. Yeni Zelanda doları, ABD doları karşısında, 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesi olan 73.84 ABD sentine kadar indikten sonra, yüzde 0.8 düşüşle 74.12 ABD senti seviyesine indi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi dahilindeki hisse senetleri ortalama yüzde 1.5 düştü ve böylece son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Nisan vadeli petrol kontratı ikinci gün üst üste yükseldi ve varil başına 100.64 dolara ulaştı.