Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren Borsası olan Mısır Borsası'nda yabancı yatırımcıların, daha fazla zarar etmekten korkan yerli yatırımcıların protestolarının olduğu ortamda, borsa açılışının ertelenemsinin ardından, piyasadan çıkma riski var.

Borsa Başkanı Khaled Seyam, bazı yatırımcıların borsanın dün yeniden işlemlere başlama planına sert eleştiriler getirmesinin ardından, 28 Şubat'ta gerçekleştirdiği basın toplantısını sert bir şekilde terk etmişti. Başkan, bir saat sonra borsadan yapılan açıklamda, işlemlerin 6 Mart'a kadar başlamayacağı duyuruldu. Mısır Borsası'nda işlemler, geçen ay Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine başlayan gösteriler ile birlikte, 2 günde yüzde 16 değer kaybettikten sonra, 27 Ocak seansından sonra durdurulmuştu.

Mobil telefon operatörü Orascom Telecom Holding SAE'nin sahibi Mısırlı milyarder Naguib Sawiris, borsanın açılının geciktirilmesinin gerginlikleri artan bireysel yatırımcıların korkularından kaynaklandığını söyledi. BNP Paribas SA'nın kaydettiği üzere, borsa 40 iş gününden fazla kapalı kalırsa, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nden çıkarılma riski var. Barclays Capital, 18 Ocak'taki raporunda, yabancıların elinde 13 milyar dolarlık Mısır Borsası hisseleri olduğunu kaydetti ve bunun toplam işlemlerin yüzde 252ini kapsadığını belirtti.

Dubai'deki Al Mal Capital PSC'nin direktörü ve fon yöneticisi Tariq Qaqish, "Mısırlı yetkililer, yerli yatırımcıların talepleri ile yabancı yatırımcıların ihtiyaçlarını aynı zamanda tatmin edebilme gibi zor bir durumda. MSCI'ın Mısır piyasasını endeksten çıkarması, durumu daha da kötüleştirebilir" dedi.