Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TRABLUS (A.A) - 02.03.2011 - Libya hükümeti, Batılı ülkelerle Libya'daki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle ortaya çıkan gerilimin petrolü siyasi silah olarak kullanmayı düşüneceği bir aşamaya ulaşmayacağını umduğunu bildirdi.

Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem yaptığı açıklamada, ABD ve Batılı ülkelerin halk ayaklanması nedeniyle baskıyı artırması durumunda Libya'nın petrolü baskı aracı ya da siyasi silah olarak kullanıp kullanmayacağı sorusuna, ''Bunun (petrol) siyasi güç olarak kullanılmasını konuştuğumuz bir safhaya ulaşmayacağımızı umuyorum. Herhangi bir konuda herhangi bir sorun yaşamadan önce herşeyin çözüleceğini umuyorum'' yanıtını verdi.

Ülkedeki olayların onyıllar sonra Libya'nın en kötü enerji krizine yol açtığını ifade eden Ganem, olayların sürmesi halinde Libya'nın piyasalara petrol arzındaki sorunların petrol fiyatlarını varil başına 130 doların üzerine çıkaracağı uyarısında bulundu. Ganem, Libya'da enerji sektöründe bazıları önemli konumlarda olmak üzere işgücünün yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan yabancı işçilerin çoğunun ülkeyi terk etmesinden sonra günlük petrol üretiminin 700-750 bin varil düştüğünü de sözlerine ekledi.

Libya'daki krizden önce ülkenin günlük petrol üretimi 1,6 milyon varil seviyesinde bulunuyordu.