Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arap Birliği'nin Libya'da petrol üretimini kesintiye uğratan şiddet olaylarını durdurmak için bir plan üzerinde çalıştığı haberiyle petrol bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in önerdiği bir plan üstünde çalışıldığını açıklamasının ardından ham petrol fiyatları yüzde 1.8 düşerek 24 Şubat'tan beri en büyük gün içi düşüşünü kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Libya'da yaşanan olaylarla petrol arzı günde 1 milyon varil kadar düştü.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 1.86 dolar düşerek 100.37 dolar oldu. Kontrat bugün erken saatlerde 71 sent artarak 102.94 dolar olmuştu.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili ise 3.26 dolar veya yüzde 2.8 düşerek Londra ICE Futures Europe'ta 11.09 dolar oldu. Bu, 12 Kasım'dan beri en büyük gün içi düşüş.

Bloomberg verilerine göre, Nisan vadeli kontratın görece güç endeksi (RSI) DÜN 74.67 ile Haziran 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bugün ise 71'in üzerinde. 70'in üzeri, genelde fiyatın geriçekilmeye hazırlandığını işaret ederken 30 ise toparlanma olacağını öngörüyor.