Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre'li finans kuruluşu UBS AG'ye göre, ihracatçıların stokların yenilemesinin küresel arzı daraltmasıyla mısır, buğday ve soya fasulyesi fiyatları daha da yükselecek.

UBS'te araştırma müdürü olan Dominic Schnider, mısır fiyatlarının, dünün kapanışından yüzde 15 fazla olarak buşel başına 8.30 dolara çıkabileceğini söyledi. Yine Schnider'e göre, buğday fiyatı buşel başına yüzde 23 sıçramayla 10 dolar, soya fasulyesi ise yüzde 7.6'lik artışla 15 dolara yükselebilir. Schnider, "Gıda fiyatlarının yükseliş trendini sürdürmesini bekliyoruz. Fiyatlar 2012 yılında düşecek" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizyonu'nun gıda fiyatları endeksi tahıl ve şeker fiyatlarındaki yükselişin öncülüğünde Ocak ayında rekor kırmıştı. Bu fiyatların daha da yükselmesinin milyonlarca insanı açlık ve yoksulluğa itme riski bulunuyor.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada Haziran'dan beri 44 milyon insanı yoksulluğa iten gıda fiyatlarının tehlikeli seviyelerde olduğunu söyledi. Zoellick'e göre, bu dünyada her gün 900 milyondan fazla insanın aç kalması anlamına geliyor.