Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nin kurtarma fonunun güçlendirilmesine ilişkin bir karara varılması için verilen süre dolarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel hâlâ konu hakkında detaylı bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Merkel, dünkü konuşmasında kurtarma paketlerinin geri ödeme faizlerinin düşürülmesi konusunu gözardı ederek, Alman yetkililerin bu konuda isteksiz olduğunun bir kez daha sinyalini vermiş oldu.

Ülkedeki eyalet seçimlerinde kaybeden Merkel, daha güçlü ekonomik ve siyasi koordinasyon içinse AB'nin direnciyle karşılaşıyor. Merkel yarın Helsinki'de Avrupa'lı ortaklarıyla Portekiz'in durumunu görüşmek üzere buluşacak.

Euro'yu da tehdit eden borç krizinin çözülmesi konusunda bir anlaşmaya varılmaması, İspanya, İtalya ve İrlanda'da tahvillerde yaşanan değer kaybını da derinleştiriyor.

"İnsanlar kendilerini hayal kırıklığına uğrayacaklarına inandırmaya başladı" diyen Londra'daki RBS'nin stratejistlerinden Paul Robson, piyasaların Avrupa'daki bu ayrışmaya hâlen daha hazırlıklı olmadığını belirtti.

İspanya, Portekiz ve İtalya'da risk primleri 4 Şubat'tan bu yana artıyor. Avrupa Birliği, Angela Merkel ve Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy'nin kurtarma fonu için şart koştuğu rekabet planı konusunda da bir anlaşmaya varamadı. Bu arada Euro, bölgede enflasyonun hızlanmasının etkisiyle değer kazandı.