Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Frankfurt'ta faiz kararının ardından basın toplantısı yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, enflasyon görünümünde risklerin artış gösterdiğini söyledi.

Para politikasında gerekmesi hâlinde harekete geçileceğini belirten Trichet, önümüzdeki üç aylık dönemde ise tahvil alımların devam edeceğini söyledi.

Trichet, tüm gelişmelerin yakından izlendiğini, ekonomide canlanma sinyallerinin  ve Euro Bölgesi'ndeki ihracatın güçlenmeye devam ettiğini ifade etti.

Emtia fiyatlarındaki artışın orta vadede enflasyon görünümünü değiştirmediğini dile getiren Trichet, "orta vadede ekonomiye yönelik riskler dengeli. Euro Bölgesi'nde enflasyon 2011'de yüzde 1 ile 2.4 aralığında kalacak" dedi.

AMB Başkanı, enflasyon öngörülerinin makul fiyat artışlarını dikkate aldığını, orta-uzun vadede enflasyonist baskıların kontrol altında kalacağını ifade etti.

Enflasyon görünümündeki risklerin yukarı yönlü olduğuna dikkat çeken Trichet, belirsizliklerin arttığını, AMB yönetiminin de gerektiği anda devreye girmeye hazır durumda bulunduğunun altını çizdi.

Yapılandırmalara da değinen AMB Başkanı Trichet, "tüm AB hükümetleri yapısal reformlara hız vermeli" diyerek, Avrupa Birliği'nin daha esnek ve kapsamlı reformlara hız vermesinin önemli olduğunu savundu. Trichet, bütçe krizi riskinin yapısal reformlara hız verilmesini zorunlu hâle getirdiğini vurguladı.

AMB Başkanı konuşmasında faiz düzeyinin uygunluğuna ilişkin olduğu ifadelerine ise yer vermezken, bir sonraki AMB toplantısında faiz artışının yapılabileceğini söyledi.

"Faiz artışı kesin değil ancak mümkün" diyen Trichet, bir faiz artışı serisine başlanmadığını belirtti.

Jean-Claude Trichet, fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa onun yapıldığının altını çizerek, enflasyonun ikincil risklerini önlemenin önemine dikkat çekti.

Trichet'nin açıklamalarıyla Euro/Dolar paritesi 1.3961'le 9 Kasım'dan bu yana en yükseğini test etti; Avrupa Borsaları ise artışa geçti.