Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kont Faber Castell, canlı yayında Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın konuğu oldu.

250. yılını kutlayan Faber Castell, 8 jenerasyondur varlığını sürdürüyor. Genellikle 3. kuşakta firmaların gücünü kaybettiği örneklerine alışkın olan Türkiye için, Faber Castell çok daha dikkat çekiyor.

Kont Faber Castell, sekiz kuşaktır süren bu dev markanın sırrını dört maddeyle açıkladı. Castell, ilkini çok çalışmaya istekli olmak; ikincisini üretilen mallara olan tutku; üçünsüsünü iniş-çıkışlara tahammüllü olmak ve uzun vadeli bir vizyon olarak sıralarken, son etken olarak da birlikte çalışılan insanlarla bir bütün olabilmenin önemini gösterdi.

Lüks segmentte kalem üretimine 1993'te başlayan Faber Castell'in bu yılki kalemi ise "Jade" ismi verilmiş olan Çin tarafından üretilen, aynı zamanda şirketin 8 jenerasyonunu temsil eden 8 taraflı bir ürün.

EN PAHALI KURŞUN KALEM

Faber Castell'in ürünleri kırtasiyelerde görmeye alıştığımız kurşun kalemlerin artık çok daha ötesinde bir yerlerde seyrediyor. Markanın en pahalı kalemi, üzerinde üç elmas ve beyaz altın bulunan 9 bin Euro değerinde.

Kont Faber Castell, şirketin lüks segmentinin gidişatını ise "yavaş ve dengeli" olarak niteledikten sonra şöyle anlatıyor:

"Lüks segment toplam satışların %10'una yakınını oluşturuyor. Diğer lüks segment üreticilerinde olduğu gibi, bizde de 2008 sonu ve 2009'da bir geri çekilme oldu. Fakat telafi ettik. Umuyorum ki yeni sunduğumu bu ürün çeşitliliği ile potansiyeli arttıracağız."

Lüks kalemlerde eski seviyelere dönülmeye başlandığını belirten Castell, devamlı ürünlerin 2009'da yüzde 5 artış gösterdiğini belirterek, Latin Amerika ve Asya-Pasifik'te büyüyen bir pazarlarının bulunduğunu söyledi.

Lüks segment, Faber Castell'in tüm yazma araçları ve hediyelik ürünlerin toplam satışının yüzde 10'unu oluşturuyor.

Faber Castell'in veliahtının, Mart'ta sonlanacak olan 2010 mali yılından da memnun olduğu da dikkat çekti ve bu yılı kesin olmamakla birlikte 500 milyon Euro'yla tamamlayabileceklerini dile getirdi.

"Türkiye en iyi üçüncü pazarımız"

Türkiye'deki satışlarını da değerlendiren Kont Faber Castell, buradaki satışlarından memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye'nin son 15 yılda en düşük seviyelerden Faber Castell markasının, dünya çapındaki satışları bakımından en iyi üçüncü ülke durumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'de Faber Castell'in geçen yılki satışlarında yüzde 17 artış görülürken; buradaki pazar hedefini yüzde 20'ye çıkarılması hedefleniyor.

Faber Castell, Türkiye'de Anadolu Grubu'ndan Adel ile olan ortaklığını 53 yıldır sürdürüyor.

Castell, Adel'e ek olarak yeni yatırım planları bulunduğunu ve bunları yakında paylaşacaklarını belirtti.