Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne ABD ve Asya seansındaki olumlu kapanışların etkisiyle başlayan Avrupa Borsaları seansın ilerlemesiyle beraber alımlarını hızlandırdı. Bir süredir Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın faizleri Fed'den önce artıracağını fiyatlayan piyasanın gözü bugünkü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'nin yapacağı açıklamalardaydı. Diğer yandan da trader'lar MENA'dan gelecek haberleri izlediler. ABD'de haftalık işsizlik başvurularının beklenenden iyi gelmesi ise piyasalara olumlu yansıdı.

Petrol fiyatları geriledi

Sabah saatlerinde Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in önerisiyle Libya'da bir barış planının uygulamaya sokulabileceği haberiyle ham petrol fiyatları 103 doların üstünden hızla geri gelmeye başladı. Bu olumlu habere tüm riskli varlıklar pozitif yönde tepki verdi.

Günün devamında ABD ve İran savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'na yakın bölgelerde seyrettiği haberleriyle petroldeki satışların çoğu geri alındı. Dün 1.440 dolarla rekor kıran altın fiyatları olumlu fiyatlamaya 1,424 dolara çekilerek katıldı.

AMB faizleri yüzde 1'de bıraktı

Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında kuvvetlendi. AMB'nin faizleri en düşük düzey olan yüzde 1'de bırakmasının ardından Trichet, beklendiği gibi şahin yorumlar yaptı. Faiz oranları konusunda azami dikkatli olduklarını vurgulayan AMB Başkanı, bir dahaki toplantıda faiz artışı olabileceğinin sinyalini verdi. Nisan ayındaki olası faiz artışının bankayı bir faiz artış döngüsüne sokmayacağını belirten Trichet'nin açıklamalarıyla beraber sabah saatlerinde 1.3850 seviyesine çekilen euro/dolar paritesi 1.3961 ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Açıklamaların ardından Trichet'nin yorumlarının hazmedilmesiyle beraber parite 1.3940'lı seviyelere çekildi.

Toplantı sonrasında Alman tahvilleri sert şekilde satıldı. Açıklamalar öncesinde yüzde 1.30 yükselen Avrupa Borsa Endeksleri Merkez Bankası'nın planının belli olmasının ardından kazanımlarını korudu.

İMKB 100 güne pozitif başladı

Yurtiçinde sabah saatlerinde son günlerdeki sert düşüşün ardından 58,000'li seviyelere çekilerek Haziran ayından bu yana gördüğü en düşük seviyeyi test eden İMKB 100 endeksi güne pozitif başlangıç yaptı. Sert satışların görüldüğü son günlerde 1.62 seviyesine geçmeyen Dolar/TL 'den ve son 41 yılın en düşük düzeyinde gelen TÜFE verisiyle moral bulan endeks, riskli varlıklardaki risk iştahının güçlenmesiyle ivmesini artırdı.

Gün içerisinde 60,500 seviyesini test etmeye çalışan İMKB 100'e bir destek de Türkiye ağırlığını yüzde 10 artıran Credit Suisse'ten geldi. Dün gördüğü 9.02 bileşik seviyesinden gelen alımlarla günü % 8.85'ten kapatan gösterge tahvilin faizi gün içerisinde % 8.80'li seviyeleri denedi. Dolar/TL ise 1.61'in altında işlem görerek bir kez daha 1.62'li direnç seviyelerinden dönmüş oldu.

Haftanın son işlem gününde ABD'den gelecek tarım dışı istihdam verilerinin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeler yakından takip edilecek. 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü